Türgis vaetakse Hagia Sophia taas mošeeks muutmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hagia Sophia sisevaade.
Hagia Sophia sisevaade. Foto: SCANPIX

Türgi parlamendikomisjon kaalub kolme kodaniku palvekirja muuta Hagia Sophia taas mošeeks, kirjutab ajaleht Hürriyet.


Läkituse Hagia Sophia kasutuse muutmise palvega saatsid parlamendile kolm Kocaeli provintsis elavat türklast. Oma kirjale lisasid nad ka 401 inimese seas tehtud uuringu, millele vastanuist rohkem kui 97 protsendi arvates tuleks kuulus Istanbuli turismiobjekt taas mošeeks muuta.

Pärast selle Kocaeli kodanike palvekirja saabumist läkitati parlamendile viie päeva jooksul ka 15 elektronkirja, mis soovisid Hagia Sophia mošeeks tegemist.

360. aastal pärast Kristust pühitsetud Hagia Sophia oli 1453. aastani Konstantinoopoli patriarhaadi peakatedraal. Ottomanide vallutuse järel kasutati sama pühakoda aastatel 1453-1931 mošeena. Türgi vabariigi rajaja Mustafa Kemal Atatürk avas seal 1935. aastal muuseumi, misjärel on tasapisi sajandeid kaetud õigeusukiriku mosaiike kipskatte alt taas välja puhastama hakatud.

Alates muuseumi avamisest kuni tänapäevani on Hagia Sophia pühakojana – olgu siis kristlaste või moslemite jaoks – kasutamine keelatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles