Dmitri Medvedevit püüti video abil mustata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedevit püüti video abil mustata
Dmitri Medvedevit püüti video abil mustata Foto: SCANPIX

Venemaa poliitiline eliit avaldas internetis video, milles seatakse peaminister Dmitri Medvedevi võim kahtluse alla.

Filmis esinevad mitmed endised suursaadikud, kindral ja isegi kunagine peaminister, kes süüdistavad Medvedevit selles, et ta presidendina ei olnud oma ülesannete kõrgusel, edastab AFP.

Ei ole teada, kes on selle video taga, kuid asjatundjate sõnul on eesmärk selge – kahjustada Medvedevi mainet.

Professionaalselt tehtud videos süüdistatakse Medvedevit riigireetmises, kuna ta ei toetanud ÜRO Julgeolekunõukogu Liibüa kohta langetatud otsust 2011. aastal.

«Tegemist on Medvedevi maine kahjustamisega. Selliseid kampaaniaid tehakse Venemaal aegajalt,» sõnas poliitikauurija Hanna Smith.

Asjatundjate sõnul paljastab see video ka Medvedevi poliitilise positsiooni nõrkuse, kui president Vladimir Putin otsustaks järsku muuta radikaalselt valitsuse koosseisu.

Venemaa poliitilist eliiti aastaid uurinud Olga Krõštanovskaja arvates püütakse selle videoga kindlustada ka seda, et Medevedev ei kandideeriks enam presidendiks.

«Venemaa kaks tugevat poliitilist rühmitust peavad teineteise vastu sõda. Tegemist on keerulise olukorraga. Selline poliitkähmlus leiab tavaliselt aset siis, kui demokraatlikud reeglid ei ole juurdunud,» sõnas uurija.

Smithi sõnul ei ole Venemaal kunagi paljastatud, kes on mustavate ja mainet kahjustavate poliitiliste kampaaniate taga või kes need algatas.

Putin ja Medvedev on Venemaad vaheldumisi juhtinud alates 2000. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles