Saksa haridusminister jääb plagiaadisüüdistuse tõttu doktorikraadist ilma

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa haridusminister Annette Schavan.
Saksa haridusminister Annette Schavan. Foto: SCANPIX

Saksa Düsseldorfi ülikool otsustas tühistada haridusminister Anette Schavanile omistatud doktorikraadi, kuna suure osa väitekirjast moodustavad võõrastest tekstidest kopeeritud lõigud.

Düsseldorfi Heinrich Heine ülikooli filosoofiateaduskonna teadusnõukogu eilse otsuse järgi on Schavan süüdi tahtlikus pettuses, vahendas BBC. Dekaani Bruno Bleckmanni sõnul sisaldab doktoritöö hulganisti laenatud tekste, mille allikate kohta viiteid pole.

Teadusnõukogu langetas süüdimõistva otsuse häältega 12:2. Lisaks jättis üks nõukogu lige hääletamata. Hääletusprotsess oli salajane.

Schavani advokaadid lükkasid süüdistuse plagiaadis tagasi ja lubasid kaevata otsuse kohtusse.
Heinrich Heine ülikooli hakkas plagiaadikahtlusi uurima eelmisel kevadel.

Aastast 2005 haridusministrita töötav Schavan on kantsler Angela Merkeli lähedane kolleeg.

Ajalehe Frankfurter Allgemeine väitel peetakse Berliinis võimatuks, et Schavan jätkaks ametis ka pärast doktorikraadi kaotamist. Ka Der Spiegel oletab, et naist ootab ees ministrikoha kaotus.

57-aastane Schavan ise on praegu viiepäevasel töövisiidil Lõuna-Aafrika Vabariigis.

Tegemist on juba teise Saksa ministriga, keda süüdistatakse plagieerimises. Kaitseminister Karl-Theodor zu Guttenberg otsustas sarnaste süüdistuste tõttu ameti maha panna 2011. aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles