Soome Keskerakonna juht ei välista erakorraliste üldvalimiste toimumist

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kodanik pistab hääletussedeli valimiskasti.
Soome kodanik pistab hääletussedeli valimiskasti. Foto: SCANPIX

Soome Keskerakonna esimees Juha Sipilä ei välista, et sügisel võiks leida aset erakorralised parlamendivalimised.

Sipilä sõnul võib valitsus laiali minna teovõimetuse tõttu. Mõningaid märke sellest on juba praegu näha, rääkis ta YLE tänases hommikuprogrammis Aamu-TV.

Samas on tema sõnul ebareaalne, et valitsuse kukutaks opositsioon.

«Ma ei pea üldsegi võimatuks, et sügisel seisame silmitsi üldvalimistega. Meile sobib see hästi. Kanname meeleldi vastutust, kui valijad selleks mandaadi annavad.»

Selle nädala esmaspäeval püüdis Keskerakonna parlamendifraktsioon pressida parlamendi presiidiumi partei endist esimeest Mari Kiviniemit. Teise asespiikri valimistel jäi ta aga häältega 114:49 alla Põlissoomlaste kandidaadile Anssi Joutsenlahtile.

Parlamendi esimehena jätkab sotsiaaldemokraat Eero Heinäluoma, esimese asespiikrina  Koonderakonda kuuluv Pekka Ravi.

Parlamendis tekkis kõmu, kuna traditsiooniliselt kuuluvad presiidiumi kohad kolmele suurimale parteile. Sipilä sõnul on «kärbsest tehtud elevant».

«Parlamendis on palju rahulolematuid, sest presiidiumis pole ühtegi naist. Survet on avaldatud mujaltki. Küll parlament selle ühe hääletuse ära kannatab,» rääkis Sipilä.

«Suuremaks probleemiks on see, kui korraldatakse hääletuid proteste ja hääletatakse tühjalt. Selge see, et on valikuvariante ja nende vahel siis valitakse. Pärast seda paneme suu kinni, oleme lõpptulemusega rahul,» kommenteeris Keskerakonna esimees.

Praeguste kavade järgi valivad soomlased parlamenti aprillis 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles