Dagestanis tehti kahjutuks Moskva metrooplahvatustega seotud isik

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed panid Park Kulturõ jaama terroriakti ohvrite mäletuseks lilli. Foto on tehtud 29. märtsil 2010.
Inimesed panid Park Kulturõ jaama terroriakti ohvrite mäletuseks lilli. Foto on tehtud 29. märtsil 2010. Foto: SCANPIX

Dagestanis aset leidnud erioperatsioonis tehti kahjutuks viimane neist inimestest, keda kahtlustati seotuses Moskva kahes metroos 2010. aastal aset leidnud plahvatustega.

Üleriigiliselt tagaotsitud Gusein Magomedov tehti julgeolekuteenistuse (FSB) erioperatsioonis kahjutuks eile, kinnitas rahvusliku terrorismivastase komitee (NAK) pressiteenistuse esindaja Interfaxile.

Metroojaamades Lubjanka ja Park Kulturõ (mõlemad asuvad Sokolniki liinil) leidsid 29. märtsil 2010. aastal aset plahvatused, mille intervalliks oli 45 minutit. Kokku hukkus 40 inimest, lisaks sai viga enam kui 100 inimest.

Jõustruktuuride allika teatel lasi end Lubjanka metroojaamas õhku Mariam Šaripova (1982). Park Kulturõs õhkis end 1992. aastal sündinud Džennet Abdurahmanova (Abdullajeva). Mõlemad nn mustad lesed olid pärit Dagestanist.

Vähem kui kuu jooksul tehti kindlaks terroriaktide organisaatorid ja täideviijad. Mõned neist õnnestus kinni võtta, mõned tehti tabamiskatsel kahjutuks. Mais 2011 teatas FSB peadirektor Aleksandr Bortnikov Moskva plahvatustega seotud kolme bandiidi likvideerimisest.

Tagaotsitavaks jäi veel Magomedov, kes eriteenistuste andmetel saatis naisi teel Dagestanist Moskvasse. Turvakaamerast saadud pildi järgi saatis ta ühe naise ka otse metroosse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles