Endine suursaadik keeldus Obama tõttu aumedalist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI ja Mary Ann Glendon.
Paavst Benedictus XVI ja Mary Ann Glendon. Foto: AP / Scanpix

Mary Ann Glendon, endine Ameerika Ühendriikide suursaadik Püha Tooli juures, teatas katoliiklikule Notre Dame'i ülikoolile, et loobub nende Laetare medalist, mis pidanuks talle üle antama 17. mail ülikooli lõpuaktusel.

Praegune Paavstliku Sotsiaalteaduste Akadeemia president ja Harvardi ülikooli professor Glendon kinnitas Vatikani uudisteagentuuri Zenit teatel, et oli mullu sügisel selle tunnustuse saamise teatest väga liigutatud. Mitu kuud hiljem kuulis aga, üleandmistseremoonia kõnet on kutsutud pidama president Barack Obama, kellele antakse sama ülikooli audoktori kraad.

«Pikaajalise USA katoliku piiskoppide konverentsi nõunikuna ei saanud ma midagi parata, et olin pettunud, kuuldes, et Notre Dame kavatseb ka presidendile aukraadi anda,» tunnistas Glendon.

Glendoni hinnangul pole see vastavuses konverentsi 2004. aasta dokumendiga «Katoliiklased poliitilises elus», mis palus, et katoliiklikud institutsioonid ei autasustaks inimesi, kes ei austa kiriku põhilisi moraaliprintsiipe, sest see jätaks mulje, nagu toetaksid noodki nende inimeste tegusid. Obama on aga olnud abordi eestkõneleja.

Praeguse seisuga on juba 52 Ühendriikide piiskoppi avalikult avaldanud protesti Notre Dame'i ülikooli otsuse vastu anda Obamale aukraad.

Nagu nimigi viitab, on Ameerika tippülikoolide hulka kuuluv Notre Dame katoliiklik õppeasutus. Selle asutas 1862. aastal katoliku preester Edward Sorin.

Kuigi sisseastumisel usutunnistus ei loe, on 80 protsenti Notre Dame'i tudengitest katoliiklased. Nädala jooksul peetakse õppeasutuse territooriumil üle saja missa. Igas loenguruumis on krutsifiks. Ülikooli juures tegutseb mitmeid usulise taustaga tudengiliite – lisaks katoliiklikele on seal oma ühendused ka baptistidel, moslemitel, juutidel, õigeusklikel ja teistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles