Rajoy rahaskandaal ähvardab Hispaaniat kreekaliku killustumisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Foto: SCANPIX

Hispaania on Mariano Rajoy valitsusparteid Partido Populari (PP) tabanud salaannetuskriisi tõttu olukorras, kus ideoloogilises tupikus pole üksnes sotsialistid, vaid mõlemad põhiparteid.

Kui valimised toimuksid täna, seisaks Hispaania silmitsi Kreeka-stiilis poliitilise killustatusega – juhtivad erakonnad meenutavad oma olukorra poolest Kreeka konservatiivset Uut Demokraatiat ja endise peaministri Giorgios Papandreou Pasok’it (mis, nagu ka PP, alles hiljuti absoluutse enamuse võitis).

Kaks aastakümmet tagasi olid hispaanlased Euroopast ülimalt sisse võetud. Nüüd, räsituna eelarve-, pangandus- ja eurokriisi koosmõjust, on EList saanud «otsekui kuri võõrasema», ütleb üks Hispaania analüütik.

Halastamatu kasinuse kontekstis mõjuvad skandaalsed uudised – alates kuningakojast kuni valitsuse ja kohtunikkonnani – paljudele hispaanlastele eriliselt tülgastavalt.

Monarhia võime rahvast ühte liita on vähenenud.

Just siis, kui kriis kodumaad valusalt hammustama hakkas, avastasid kodanikud, et kuningas Juan Carlos viibib Aafrikas safaril.

Samal ajal on kuninga väimees Iñaki Urdangarin mähkunud omastamisskandaali ja peab täna ilmuma kohtusse, et anda kautsjoniks 8 miljonit eurot.

Sügavalt politiseeritud kohtunikkonna mainet aitas mullu määrida selle endine juht Carlos Dívar, kes oli sunnitud tagasi astuma pärast seda, kui üks kolleegidest mõistis hukka tema ebaproportsionaalselt suured kulutused.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles