Haiti eksdiktaator jättis kohtusse ilmumata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiti eksdiktaator Jean-Claude Duvalier aastal 2011 tehtud fotol.
Haiti eksdiktaator Jean-Claude Duvalier aastal 2011 tehtud fotol. Foto: SCANPIX

Haiti kunagine diktaator Jean-Claude Duvalier jättis eile ilmumata kohtusse, kus talle võidakse esitada süüdistus inimõiguste rikkumises.

Kaitse sõnul oli istung määratud Duvalier' kukutamise 27. aastapäevale, mis võinuks põhjustada kokkupõrkeid tema pooldajate ja vastaste vahel.

Kohtunik rahuldas taotluse ja määras uueks istungi päevaks 21. veebruari.

Kohus kuulab üle inimesed, kelle sõnul langesid nad Duvalier' aastail 1971-1986 kestnud võimu ajal väärkohtlemise ohvriks.

Kaitse sõnul on võimalikud kuriteod aegunud. Ka üks kohtunik soovitas eelmisel aastal võtta Duvalier vastutusele vaid finantskuritegude eest.

Haiti ja rahvusvaheliste inimõigusorganisatsioonide hinnangul inimsusevastased kuriteod ei aegu ja on piisavalt tõendusmaterjali 61-aastase eksdiktaatori süüdimõistmiseks.

Duvalier on määratud koduaresti, kuid ta on ilma takistuseta saanud riigis ringi sõita. Kaitsja sõnul pikendas saareriigi valitsus detsembris tema diplomaatilist passi, mille ta sai ekspresidendina.

Duvalier naasis 2010. aasta maavärinast ja poliitilistest tülidest räsitud Haitile üle-eelmisel aastal pärast veerandi sajandi pikkust pagendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles