Meedia: Jaapan nõuab Hiinalt vabandust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina uurimislaeva (vasakul) ja Jaapani rannavalve vastasseis vaidlusaluste saarte juures.
Hiina uurimislaeva (vasakul) ja Jaapani rannavalve vastasseis vaidlusaluste saarte juures. Foto: SCANPIX

Jaapani peaminister Shinzo Abe nõudis täna, et Peking vabandaks ja tunnistaks, et Hiina sõjalaev võttis möödunud nädalal rahvusvahelistes vetes Jaapani sõjalaeva radarisihikule, vahendas meedia.

«Me soovime, et Hiina tunnistaks seda [radarisihikule võtmist], selle eest vabandaks ja näeks vaeva selle kordumise vältimise nimel,» vahendas uudisteagentuur Jinji Press peaministri sõnu telekanalile BS Fuji.

Peking eitas kategooriliselt, et on Jaapani sõjalaeva sihikule võtnud, misjärel Tokyo kutsus täna Hiina suursaadiku juba kolmandat korda välja.

Asevälisminister Chikao Kawai ütles suursaadik Cheng Yonghuale, et Pekingi vastus oli «täiesti vastuvõetamatu».

Hiina ja Jaapan on juba pikemat aega tülis Ida-Hiina meres Jaapani valduses olevate asustamata saarte pärast.

«Me oleme fotode ja muude vahenditega kinnitanud selliseid üksikasju nagu see, kas radar oli siiapoole suunatud,» ütles Jaapani peaminister.

Jaapani kaitseminister Itsunori Onodera ütles täna, et Tokyo esitas süüdistused alles pärast seda, kui rühm spetsialiste oli igakülgselt analüüsinud infot radarikontakti kohta ning selle toimumist kinnitanud.

Valitsusjuht Abe on avaldanud soovi muuta Jaapani diplomaatia millekski, mis on endistviisi viisakas ja tasane, kuid häälekas olukordades, milles seatakse küsimärgi alla riigi suveräänsus või esitatakse väljakutse rahvuslikele huvidele.

Hiina on omakorda süüdistanud Jaapanit «Hiina ohu» suuremaks paisutamises, et manipuleerida maailmaga ja see Hiina vastu meelestada.

Hiina ja Jaapan on juba pikemat aega tülis Ida-Hiina meres Jaapani valduses olevate asustamata saarte pärast, mida jaapanlased nimetavad Senkaku ja hiinlased Diaoyu saarteks.

Radariintsident kujutab endast esimest korda, kui riikide mereväed on otseselt vastasseisu sattunud.

Tokyo väidab ka, et jaanuari keskel olevat Hiina sõjalaeva radar võtnud sihikule helikopteri.

Hiina kaitseministeeriumi kinnitust mööda teostas tema sõjalaeva radar mõlemal korral, nii 19. kui 30. jaanuaril tavapäraseid operatsioone ja «tulekontrolliradarit ei kasutatud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles