Kubilius: liigsed vabandused pärsivad Leedu-Poola suhete parandamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
And­rius Kubilius
And­rius Kubilius Foto: SCANPIX

Jõupingutused parandamaks suhteid Poolaga on teretulnud, kuid vabandustega liialdamine võib suhete parandamise lootused ohtu seada, ütles Leedu ekspeaminister Andrius Kubilius.

«Välisminister Linas Linkevičius palus vabandust sotsiaaldemokraatide eest, kes ei toetanud Leedu 15. valitsuse esitatud nimekirjutuse eelnõud [mis lubab nimesid kirjutada rahvusvähemuste keeles]. Seega tekib küsimus, miks Linkevičius palus vabandust Poola valitsuse ees, selle asemel, et vabandada meie 15. valitsuse ees,» ütles Kubilius täna BNSile välisministri eile Poola meediale lausutud sõnu kommenteerides.

Kubiliuse sõnul tekib sellega seoses teinegi küsimus - kas Linkevičius palus vabandust ka Leedu konstitutsioonikohtu ees, «mis on vähemalt kahes avaldatud tõlgenduses öelnud, et nimede kirjutamise korra muutmine on vastuolus põhiseadusega».

«Kui sellistes asjades üle pingutada, siis lõpuks jäävadki õhku rippuma sellised arusaamatused, mis on kostnud täna, kui peaminister Algirdas Butkevičius andis korralduse oma alluvatele uurida, miks tema, Algirdas Butkevičius 2010. aastal hääletas nimede kirjutamise eelnõu vastu,» ütles Kubilius.

Leedu välisminister, sotsiaaldemokraat Linas Linkevičius palus poolakatelt vabandust, et 2010. aastal hääletati nimede vähemuste keeles kirjutamise eelnõu maha päev pärast Poola presidendi Lech Kaczyński Leedu visiiti.

«See on suur häbi. President Lech Kaczyński oli suur Leedu sõber. Kahjuks juhtus see tema visiidi ajal. Ma ei olnud tollal parlamendi liige, kuid ma tahaksin vabandust paluda,» ütles Linkevičius Poola lehes Rzeczpospolita eile.

Konservatiiv Kubilius hääletas 2010. aastal nimekirjutamise eelnõu poolt, sotsiaaldemokraat Butkevičius aga jäi erapooletuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles