Parim linnaelu on Viinis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma viletsaima elukvaliteediga linnaks kuulutatud Bagdadi tänavapilt.
Maailma viletsaima elukvaliteediga linnaks kuulutatud Bagdadi tänavapilt. Foto: Reuters / Scanpix

Esimest korda sai uuringufirma Mercer linnade elukvaliteedi võrdluses parima koha Austria pealinn, Tallinn jäi 215 võrreldud linna hulgas keskmikuks.


Viinile järgneb Merceri tabelis eelmiste aastate võitja Zürich ning kohe teine Šveitsi linn, Prantsusmaa piiril asuv Genf.

92. kohal olev Tallinn on Baltimaade pealinnadest viimane - Riia on 90. ja Vilnius Baltimaade kõrgeimana 79. kohal.

Helsingi on maailma arvestuses 30.

Oma pressiteates mainib Mercer eraldi ka Tallinnat kui üht Ida-Euroopa linnadest, kus elatustase ja elutingimused pidevalt tõusevad.

Euroopa linnad on Merceri sõnul elukvaliteedi poolest maailma parimad, esimese 10 hulgas on vaid kolm väljaspool Vana Maailma asuvat, kõrgeimal neljandat kohta jagavad Vancouver ja Auckland.

215 linna võrdluses on viimane juba pikemat aega Iraagi pealinn Bagdad. Euroopa linnadest on viletsaim Aserbaidžaani pealinn Bakuu, sellele järgneb 182. kohal olev Minsk.

Elukvaliteedi poolest on igal juhul võitjad Euroopa linnad. Põhja-Ameerika parimate elutingimustega linnad asuvad Kanadas, USA parim on 29. kohal hoopis Honolulu.

Merceri uuringu eesmärgiks on aidata valitsustel ja suurfirmadel rahvusvaheliste töötajate elu ja võimalusi hinnata.

Elukvaliteedi osas mõõdab Mercer 39 eri kriteeriumi 10 valdkonnas - poliitiline olukord, tervishoid, avalikud teenused, eri kaupade kättesaadavus, majandusolukord, isikuvabadused, kinnisvaraturg, puhkevõimalused, keskkonna olukord, haridussüsteem. Merceri võrdluse aluseks on New York, mille 100 kohapunkti järgi reastatakse teised.

Lisaks hindas Mercer linnu sel aastal ka infrastruktuuri - elektri- ja veevõrgu olukorra, telefoni ja postiteenuste kättesaadavuse, ühistranspordi, liiklusvoogude ja rahvusvaheliste lendude haldamise - alusel. Selles võrdluses sai esimese koha Singapur, teise München ja kolmanda Kopenhaagen.

Elukvaliteedi tabeli 50 esimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles