USA kutsus nulltolerantsile terroristide lunarahanõudmiste suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisministeeriumi pressiesindaja Victoria Nuland.
USA välisministeeriumi pressiesindaja Victoria Nuland. Foto: SCANPIX

USA välisministeerium kutsus reedel üles terroristide nõudmiste suhtes nulltolerantsile, kui laekusid uudised, et Malis tegutsevad Al-Qaedaga seotud islamistide rühmitused on saadnud erinevatelt riikidelt miljoneid dollareid pantvangide vabastamise eest.

Välisministeeriumi eestkõneleja Victoria Nuland ütles, et ei suuda koheselt informatsiooni kinnitada, kuid USA on äärmiselt mures, et terroristid on muutnud pantvangide eest lunaraha nõudmise oma tegevuse peamiseks rahastusallikaks.

Prantsusmaa on suunanud viimastel aastatel miljoneid dollareid lunaraha maksmiseks Al-Qaedaga seotud terroristidele, kelle vastu praegu Malis võitus käib, teatas reedel USA endine suursaadik regioonis Vicki Huddleston.

Huddlestoni ütles reedel avaldatud intervjuus, et Prantsusmaa võimud maksid näiteks 17 miljonit USA dollarit (12,7 miljonit eurot), et vabastada oma kodanikud, kes võeti Nigeri uraanikaevanduses 2010. aastal pantvangi.

USA endine suursaadik Malis kinnitas, et lunaraha on maksnud ka näiteks Saksamaa ja teised Euroopa riigid ning Kanada. Erandiks on tema sõnul Suurbritannia.

Huddlestoni hinnangul on Mali põhjaosas vahepeal võimu haaranud islamistide rühmitused saanud aastatel 2004-2011 kokku oma 89 miljonit dollarit, kuid summad on makstud alati vahendajate kaudu, kelle hulgas on ka Mali armee. Selge pole muidugi, kui palju sellest rahast jõudis Islami Maghrebi Al-Qaedani (AQIM) ja selle liitlasteni.

Prantsusmaa pole kunagi möönnud lunaraha maksmist pantvangide vabastamiseks ja on selle lõpetanud pärast president Francois Hollande võimulesaamist, arvavad asjaga kursis olevad diplomaatilised allikad. Seevastu Hollande eelkäija Nicolas Sarkozy ajal oli lunaraha maksmine peaaegu avalik saladus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles