Kohus saatis Venemaa kasuks nuhkinud Kanada ohvitseri vangi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeffrey Paul Delisle lahkub Halifaxi kohtust 8. veebruaril.
Jeffrey Paul Delisle lahkub Halifaxi kohtust 8. veebruaril. Foto: SCANPIX

Kanada Nova Scotia provintsi kohus otsustas karistada mereväe endist luureohvitseri Jeffrey Delisle’i Venemaa kasuks spioneerimise tõttu 20 aasta pikkuse vangistusega.

Lisaks peab ta maksma trahvi 111 000 Kanada dollarit ehk ligi 83 000 eurot, vahendas The Globe and Mail.

41-aastane Delisle’i viibis vahi alla alates eelmise jaanuarist 2012. Seega peab ta trellide taga istuma 18 aastat ja viis kuud.

Kohtunik Patrick Curran tegi otsuse teatavaks eile. Tema hinnangul pakkus mees oma teeneid Venemaale «külmalt ja kaalutletult».

Kohus oli ohvitseri mõistnud spioneerimises süüdi eelmise aasta oktoobris.

Delisle hakkas Venemaale teavet müüma 2007. aastal ja tegi seda 2011. aastani, teenides kokku 112 000 dollarit. Ta töötas mereväe luurekeskuses, omades seetõttu ligipääsu Kanada, USA, Suurbritannia, Austraalia ja Uus-Meremaa salajasele militaarinfole.

Delisle on esimene Kanada kodanik, kellele määrati karistus vastavalt terrorismivastasele seadusele. Kõnealuse seaduse võttis parlament vastu detsembris 2001, kuna oli vaja arvestada USA 11. septembri terroriaktide järel kujunenud olukorda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles