Euroopa konservatiivid esitlevad Varssavis valimismanifesti

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varssavi Kultuuri- ja Teadusepalee.
Varssavi Kultuuri- ja Teadusepalee. Foto: Euroopa Rahvapartei

Täna algab Varssavis Euroopa konservatiive ja kristlikke demokraate koondava Euroopa Rahvapartei (ERP) kongress, kus esitletakse Euroopa Parlamendi valimiste manifesti.

Kongressi 2500 delegaadi hulgas on ERP poliitilisse perekonda kuuluvad Saksamaa kantsler Angela Merkel, Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso, Euroopa Parlamendi president Hans-Gert Pöttering, Poola peaminister Donald Tusk ja paljud teised Euroopa riigijuhid, vahendas erakonna pressiteade.

Kongressi külaliste hulgas on ka Gruusia president Mihheil Saakašvili ning Ukraina peaminister Julia Tõmošenko. Eestist kuulub sellesse Euroopa suurimasse erakonda Isamaa ja Res Publica Liit, keda esindavad Varssavis IRLi esimees Mart Laar ning Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam.

Viimase sõnul on kongressi toimumiskoht, Varssavi nõukogudeaegne Kultuuri- ja Teadusepalee, valitud kindla eesmärgiga sümboliseerimaks Poolas ja Euroopas viimase kahekümne aasta jooksul aset leidnud kardinaalset muutust vabaduse ja koostöö suunas.

Kongressile eelnevalt pidas teisipäeval ja kolmapäeval Varssavis oma seminari Euroopa Rahvapartei ning Euroopa Demokraatide (ERP - ED) fraktsioon Euroopa Parlamendis.

Arutati ERP-ED kava majanduskriisi ületamiseks, kodanike turvalisuse tagamist organiseeritud kuritegevuse, energiavarustuse ja kliimamuutuste taustal, ühtse immigratsioonipoliitika kujundamist ning käesoleval kevadel algatatud Idapartnerluse programmi.

Viimasel arutelul osalesid ka Valgevene opositsioonijuht Aleksander Milinkevitš ning Poola välisminister Radoslaw Sikorski.

ERP-ED fraktsiooni liikmed rõhutasid Rootsi ja Poola valitsuste algatatud idapartnerluse reaalse elluviimise tähtsust sidumaks idapoolseid naaberriike Euroopa Liidu majandus- ja õigusruumiga, tugevdamaks energiajulgeolekut ja soodustamaks kodanike vabamat liikumist.

Isamaa ja Res Publica Liitu ERP-ED fraktsioonis esindava Tunne Kelami sõnul oli positiivne märk Saksamaa saadikute tugev toetus idapartnerlusele, mille raames Schengeni süsteemi võidaks lõppsihina laiendada ka teatavaile Euroopa Liitu mittekuuluvaile riikidele nagu Ukraina.

«Olen julgustatud sellest, et Sahharovi preemia laureaadi Milinkevitši seisukoht, mille kohaselt Euroopa Liidu poliitika Valgevene suhtes peab rajanema moraalsetele väärtustel, leidis ERP liikmete poolt üksmeelse toetuse,» ütles Kelam.

Kongressil osalejatele jagatakse ERP-ED fraktsiooni liikme Tunne Kelami algatusel koostatud raamatut «Euroopa taasühinemine» (The Reunification of Europe), mis koondab esmakordselt kümne kommunistlikku diktatuuri all kannatanud liikmesriigi kogemused totalitaarsest korrast ning demokraatia taastamisest teel vabasse Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles