Nutumüüri juures palvetanud naised viidi ülekuulamisele

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Organisatsiooni Women of the Wall aktivistid politseinike haardes.
Organisatsiooni Women of the Wall aktivistid politseinike haardes. Foto: SCANPIX

Iisraeli politsei viis täna kümme Jeruusalemma vanalinnas asuva Läänemüüri juures palvetanud naist ülekuulamiseks jaoskonda.

Läänemüüri ehk nn Nutumüüri-äärne ala on vaheseinaga jaotatud meeste ja naiste pooleks, sümboliseerides ortodokssete juutide elukorraldust. Naistel on keelatud meeste alale minna, samuti ei tohi nad kanda meestele mõeldud traditsioonilisi palverätte, keelust üleastunud naisi võidakse karistada kuuekuulise vabadusekaotuse ning 3000 dollari suuruse rahatrahviga, vahendas uudisteagentuur AFP.

Sadakond meeste palvesallide taha varjunud naist otsustas keelust üle astuda.

«Sadakond naist kogunes sel hommikul Koteli (Läänemüüri – toim) juurde, mässisid end palverättidesse ning hakkasid palvetama, mis on kõrgeima kohtu poolt keelatud,» märkis politsei esindaja Luba Samri uudisteagentuurile AFP. «Palvuse lõpus võeti kümme neist küsitlemiseks kaasa, ülejäänud läksid laiali.»

Naised vabastati hiljem, süüdistust neile ei esitatud, kuid neil kästi lähema kahe nädala jooksul Läänemüüri juurde mitte minna. Naised esindavad aktivistiderühmitust Women of the Wall (WoW), mille eesmärgiks on tagada naiste õigus kanda palvesalle, palvetada ja avalikult Läänemüüri juures ühiselt toorat ette lugeda.

Seejuures põhjustas juutide otsus rajada Läänemüüri äärde naisi meestest eraldav ajutine vahesein 1929. aastal ülemaalised rahutused, mis nõudsid umbes 300 juudi ja sama paljude araablaste elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles