Põhja-Korea tegi tuumakatsetuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea televisioon edastamas informatsiooni Põhja-Korea tuumakatsetuse kohta.
Lõuna-Korea televisioon edastamas informatsiooni Põhja-Korea tuumakatsetuse kohta. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea ja ÜRO Julgeolekunõukogu andmetel tegi Põhja-Korea täna hommikul Greenwichi aja järgi kell 3.00 tuumakatsetuse.

Seismilisi võnkeid oli tunda maailma erinevates paikades, edastab Reuters.

USA geoloogiateenistus ja Jaapani meteoroloogiaagentuur mõõtsid Põhja-Koreas sel ajal 4,9-magnituudise maavärina. Tavaliselt selles piirkonnas maavärinaid ette ei tule.

Selle tõttu võib kuluda aega, enne kui Põhja-Korea tuumakatsetuse toimumist saab kinnitada.

Hiina geoloogid pidasid seismilist tegevust plahvatuseks. Maavärina epitsenter asus Põhja-Korea väidetava tuumapolügooni lähedal ning hüpotsenter oli ühe kilomeetri sügavusel.

Põhja-Korea ei ole ametlikult tuumakatsetusest teatanud. Kinnitamata andmetel andis see riik tuumakatsetusest siiski teada USAle ja Hiinale.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi sõnul viitab Põhja-Koreas täna hommikul toimunud maavärina võimsus, et tegemist võis olla 6 – 7 kilotonnise tuumaplahvatusega.

Lõuna-Korea kutsus täna pärastlõunaks kokku  ÜRO julgeolekunõukogu arutamaks Põhja-Korea tuumakatsetust.  

Tuumakatsetuste jälgimise agentuuri andmetel leidis nüüdne maavärin aset paigas, kus Põhja-Korea ka 2006. ja 2008. aastal tuumakatsetuse tegi.

Põhja-Korea teatas võimalikust uuest tuumakatsetusest selle aasta alguses. Põhjuseks toodi ÜRO poolt kehtestatud sanktsioonid, mis järgnesid selle riigi poolt möödunud aasta detsembris tehtud raketikatsetusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles