Paavst vabandas kuritarvitatud Kanada indiaanlaste ees

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI
Paavst Benedictus XVI Foto: AP / Scanpix

Paavst Benedictus XVI vabandas täna sajandi väldanud kuritarvitamiste eest, mis sai osaks rooma katoliku internaatkoolides elanud Kanada indiaanlastele, ütles Vatikani külastanud Kanada peapiiskop.

Paavst ütles, et ta avaldab juhtunu pärast nii isiklikult kui ka kiriku nimel kahetsust, ütles James Weisgerber pressikonverentsil.

Vatikani kommünikees ei kasutatud sõna «vabandama», kuid selles avaldas paavst oma «kurbust piinade üle, mida põhjustas osade kirikuteenrite põlastusväärne käitumine... ja toonitas, et ühiskonnas ei või kuritarvitamist sallida».

Alates 1874. aastast viidi 150 000 inuiti, indiaani ja mestiitsi last sunniviisiliselt 132 internaatkooli, mida pidasid valitsuse nimel kristlikud kirikud, püüdes neid ühiskonda integreerida.

Nendest läbi käinud inimesed süüdistavad direktoreid ja õpetajaid kuritarvitamises ning nende kultuuri ja keele röövimises.

Samuti väidavad nad, et nende haridus lahutas nad nende peredest ja kogukondadest ning tekitas neis häbitunde sellepärast, et olid sündinud põliselanikuna.

Paavst kohtus Kanada Esimeste Rahvaste Rahvuskogu esimehe Phil Fontaine'i ja Winnipegi peapiiskopi Weisgerberiga.

Fontaine kiitis paavsti seisukohta ja ütles Kanada telekanalile CBC, et «me saame selle vabandamiste küsimuse nüüd lõppenuks kuulutada».

Tema sõnul väljendas paavst «selles küsimuses oma isiklikku ahastust asjaolu pärast, et nii paljusid süütuid lapsi kuritarvitati seksuaalselt ja muul moel, ning et see on lihtsalt talumatu... ning et ta tunneb sedavõrd sügavat kahetsust selle pärast, mida niivõrd paljude lastega tehti».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles