Gdanski meeri pahandas «00.30» salavangla vihje

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen filmist.
Stseen filmist. Foto: SCANPIX

Gdanski meer on pahane selle peale, et tema linna kujutatakse Oscarile kandideerivas filmis «00.30» kui USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla asukohta, kirjutab Poola raadio koduleht.


«See on häbiväärne. Kõik Gdanskis on sellest häiritud,» ütles linnapea Pawel Adamowicz pärast Kathryn Bigelow filmi linastumist.

Filmis on fantaasiale mitte just palju jättev kaader, kus Solidaarsuse liikumise tekkekohana tuntud sadama vaate peale ilmub kiri «CIA salavangla, Gdansk, Poola».

Seoses sellega on Gdanski linnavalitsus pannud oma kodulehele isegi teate, et «00.30» pole dokumentaalfilm. «Gdanski võimudel pole mingit infot, mis võiks kinnitada, et selles filmis juhtunule sarnane stsenaarium võinuks juhtuda päriselus,» märgib see avaldus.

«Me loodame, et Gdanski – hoolimata oma juhuslikule osale negatiivse kohana Kathryn Bigelow’ filmis – seostatakse jätkuvalt üle maailma ennekõike kui Vabaduse ja Solidaarsuse kohta,» lisatakse seal.

Samal ajal on Poola hädas süüdistustega, et nende riigis aastatel 2002-2003 tõepoolest CIA salavangla tegutses. Tõsi, kahtlustuste keskmes pole mitte Gdanski piirkond, vaid riigi kirdeosas asuv Stare Kiejkuty sõjaväebaas.

2011. aasta mais esitas terrorismis kahtlustatava Saudi Araabia kodaniku Abd al-Rahim al-Nashiri advokaat Mikolaj Pietrzak kaebuse, milles väitis, et tema kaitsealust peeti kinni Poolas asunud CIA salavanglas.

Möödunud nädalal teatas Euroopa Inimõiguste kohus, et avalikustab seda puudutavad dokumente. Oma uurimistulemuste avaldamist on Poola prokurörid korduvalt edasi lükanud, viimati palusid nad pikendust möödunud kuul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles