Itaallase mängufilm ennustas paavsti tagasiastumist

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia filmilavastaja Nanni Moretti 2011. aastal reklaamimas oma filmi "Habemus Papam".
Itaalia filmilavastaja Nanni Moretti 2011. aastal reklaamimas oma filmi "Habemus Papam". Foto: SCANPIX

Mõnikord suudab filmikunst tegelikkust ennetada, ütles täna itaalia režissöör Nanni Moretti, kelle hiljutine mängufilm «Habemus Papam» kujutab ühe paavsti tagasiastumist.

2011. aastal välja tulnud filmi autor Moretti rääkis Itaalia ajalehele La Repubblica, et kuigi toona ei tundunud ühe paavsti taandumine päevakajaline ega usutav, oli see siiski lugu, mida ta soovis maailmaga jagada, vahendas AFP.

«Habemus Papam» räägib värskelt paavstiks valitud kardinal Melville'ist, keda tabab Püha Peetri väljakul rahvamassi ette astudes paanikahoog. Kardinalid palkavad masendunud Melville'i aitamiseks Moretti kehastatud psühhoterapeuti, kuid ta ei suuda kirikuisa aidata ning Melville teatab, et ei asugi paavstiks.

«Tahtsin pajatada Loo suure L-tähega mehest, kes keeldub oma rolli nimel, ükskõik kui püha ja võimas see ka pole, loobumast oma inimloomusest,» ütles ta.

Moretti ei usu, et eile tervise nõrgenemise tõttu tagasiastumisest teatanud paavst Benedictus XVI tema filmi näinud on. Enda sõnul soovis ta linateosega kujutada Vatikani inimlikumat külge ning ühtlasi «hoolivalt» katoliku kirikut kritiseerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles