Leht: USA on langenud ulatusliku küberspionaaži ohvriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riiklik luurehinnang ei täpsusta, kui suur on küberspionaaži tekitatud kahju, kuid asjatundjate hinnangul ulatub see kümnetesse miljarditesse dollaritesse.
USA riiklik luurehinnang ei täpsusta, kui suur on küberspionaaži tekitatud kahju, kuid asjatundjate hinnangul ulatub see kümnetesse miljarditesse dollaritesse. Foto: SCANPIX

USAs hiljuti avaldatud luurehinnangu kohaselt on Ühendriigid ulatusliku küberspionaaži sihtmärk ning see seab ohtu riigi majandusliku konkurentsivõime, kirjutab ajaleht Washington Post, viidates raporti sisu teadvatele allikatele.

Riiklik luurehinnang nimetab Hiinat riigina, mis kõige agressiivsemalt püüab tungida USA firmade ja institutsioonide arvutisüsteemidesse, et saada juurdepääs andmetele, mida saaks kasutada majanduslikel eesmärkidel.

USA luurekogukonna ühist hinnangut esindav raport kirjeldab erinevaid valdkondi, mis on olnud viimase viie aasta jooksul häkkerite tähelepanu keskmes – muu hulgas energeetika, rahandus, infotehnoloogia, kosmose- ja autotööstus, ütlesid anonüümseks jäänud allikad.

Hinnang ei täpsusta, kui suur on küberspionaaži tekitatud kahju, kuid asjatundjate hinnangul ulatub see kümnetesse miljarditesse dollaritesse.

Küberspionaažis, mida kunagi peeti suunatuks peamiselt USA luureteenistuste ja relvajõudude vastu, nähakse üha suuremat otsest ohtu Ühendriikide majanduslikele huvidele.

Ametnike sõnul püüab president Barack Obama administratsioon leida võimalusi, kuidas võidelda kaubandus- ja majandussaladuste kübervarguse vastu. Analüütikud on öelnud, et vastumeetmete seas on ametlikud protestid, diplomaatilise personali väljasaatmine, reisi- ja viisapiirangute kehtestamine ning kaebuste esitamine Maailma Kaubandusorganisatsioonile (WTO).

Küberspionaaž on nii ulatuslik, et see on muutunud riiklikuks teemaks, ütles üks USA valitsusametnik.

Riiklikus luurehinnangus nimetatakse veel kolme riiki – Venemaad, Iisraeli ja Prantsusmaad –, mis väidetavalt tegelevad häkkimisega majandusluure eesmärgil, kuid samas rõhutatakse, et nende riikide küberspionaaž jääb kaugele maha Hiina jõupingutustest.

Hiina on korduvalt tõrjunud selliseid süüdistusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles