Obama lubas teha Venemaaga koostööd tuumaarsenalide vähendamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama oma kõnega.
USA president Barack Obama oma kõnega. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama lubas eile aastakõnes teha Moskvaga koostööd Ühendriikide ja Venemaa tuumarelvaarsenali vähendamiseks.

«Me kaasame Venemaa, et püüda veelgi vähendada meie tuumaarsenale ning jätkame ülemaailmse jõupingutuse juhtimist, et turvata tuumamaterjale, mis võiksid sattuda valedesse kätesse,» lubas Obama.

Obama lubas nelja aasta eest presidendiks saades tuumarelvaarsenalide vähendamise oma välis- ja julgeolekupoliitika keskmesse asetada, tekitades niivõrd suuri lootusi, et Nobeli komitee otsustas talle juba esimese ametiaasta lõpul rahupreemia anda.

Tulemused pole siiski kõlava retoorikani küündinud, Venemaa hoidub antud teemal dialoogist, Iraan ei soovi uraani rikastamisest loobuda ning Põhja-Korea korraldas sanktsioone trotsides tuumakatsetuse.

Kaitseametnike väitel on Washington nüüd valmis Venemaaga dialoogi strateegilistes küsimustes jätkama. Anonüümseks jääda soovinud Pentagoni ametnike sõnul kavatseb Obama taotleda mõlema riigi tuumarelvaarsenalide vähendamist 30 protsendi võrra 1000 lõhkepeani.

Pentagoni kõneisik tõi uudisteagentuuriga AFP rääkides välja Ühendriikide eesmärgi vähendada tuumaarsenali USA ja Venemaa vahel 2010. aastal sõlmitud strateegilises relvastuse kärpimise leppes (START) ette nähtud tasemeni, lisades, et võimalikud on ka täiendavad kärped.

«Kaitseministeerium on võtnud eesmärgiks vähendada aastaks 2018. tuumalõhkepeade arvu START leppes ettenähtud tasemele,» ütles kolonelleitnant Monica Matoush Venemaaga kokku lepitud 1550 lõhkepea tasemele viidates.

«Siiski, nagu president hiljuti Soulis viibides mainis, on ta veendunud, et me suudame tagada Ühendriikide ja meie liitlaste julgeoleku, säilitada tugeva heidutusvõime iga ohu vastu ning jätkata samaaegselt tuumaarsenali vähendamist,» lisas ta.

Matoushi sõnul kavatseb USA Venemaaga kõneleda mitte üksnes strateegiliste tuumalõhkepeade vähendamisest, vaid ka taktikaliste ning reservlõhkepeade kahandamisest.

Päevaleht New York Times kirjutas hiljuti, et president Obama rahvusliku julgeoleku nõunik Tom Donilon kavatseb märtsis Moskvat külastada eesmärgiga uurida võimalusi relvastuskontrolli küsimustes uute kõneluste alustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles