Iraan tahab Venemaa abi ka tuumajaama teise ploki ehitamisel

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bushehri tuumajaam.
Bushehri tuumajaam. Foto: SCANPIX

Iraani välisministri Ali Akbar Salehi sõnul soovib islamivabariik Venemaa abi ka Bushehri tuumajaama teise ploki rajamisel.

«Me loodame alustada teise ploki ehitustöid koos oma vene kolleegidega,» märkis Salehi uudisteagentuuri RIA Novosti vahendusel, täpsustamata, millal ehitustöid on plaanis alustada. Salehi sõnul on koostöö aluseks 1992. aastal kahe riigi vahel sõlmitud leping.

Venemaa ja Iraan sõlmisid lepingu islamivabariigi esimese tuumajaama ehihtamiseks juba 1995. aastal. Tuumajaam hakkas täisvõimsusel tööle aga alles mullu augustis. Tööd venisid aastaid mitmetel põhjusel, millest olulisim on vastuolusid tekitava Iraani tuumaprogrammi tõttu puhkenud tüli lääneriikidega.

Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, kuid lääneriigid kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva. Vaatamata ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidele ja sanktsioonidele on riik jätkanud ka uraani rikastamist.

Lääneriigid suhtusid kriitiliselt Venemaa osalusse tuumajaama ehitamises. Moskva tõrjus süüdistusi, kinnitades, et tegemist on tsiviilrajatisega, mida pole võimalik relvaprogrammi heaks kasutada. Iraan on lubanud ka kõik kasutatud tuumakütusevardad Venemaale tagasi saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles