Europol ja Hispaania politsei tabasid küberkurjategijate võrgu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europoli direktor Rob Wainwright (paremal) ja Hispaania  siseminister  Francisco Martinez ministeeriumis 13. veebruaril korraldatud pressikonverentsil.
Europoli direktor Rob Wainwright (paremal) ja Hispaania siseminister Francisco Martinez ministeeriumis 13. veebruaril korraldatud pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Hispaania politsei ja Europol viisid läbi operatsiooni ülemaailmse küberkurjategijate võrgustiku vastu, mis tungis miljonitesse arvutitesse ja teenis miljoneid eurosid.

Võrgustik kasutas pahavara arvutite blokeerimiseks ja saatis sõnumeid, milles nõuti politsei nimel trahvi väidetava lapspornosaitide külastamise eest, vahendas AFP. Tegutseti väikeste rakukestena paljudes maailma riikides ja viirusest loodi mitmeid eri variante tõrjeprogrammide eksitamiseks.

«Üks selline rakuke teenis üle miljoni euro,» ütles juurdlusega seotud allikas eile AFP-le.

Kinni on peetud mitu inimest, aga vahistatute lõplikku arvu ei saa veel öelda, sest operatsiooni ei ole lõppenuks kuulutatud. Viimastel andmetel levitati viirust rohkem kui 30 riigis ning see kasutas ähvardussõnumi saatmisel kohalikku keelt ja politseitunnuseid.

Korrakaitsjate hinnangul maksis umbes kolm protsenti ähvarduse saanud inimestest nõutud summa.

Viiruse loojaks peetakse 27-aastast venelast, kes võeti detsembris kinni Dubais ja ootab väljaandmist Hispaania võimudele.

Europol avas jaanuaris oma Haagi peakorteris uue küberkuritegevusele pühendatud osakonna, mis asub võitlusse internetikuritegudega nagu pangapettused ja lastevastast vägivalda kajastava materjali levitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles