Tšeljabinski lähistelt leiti kolm arvatava meteoriidi kukkumiskohta

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed seisavad Tšebarkuli lähistel asuva järve jääl ligi 6-meetrise läbimõõduga augu juures, mille tekitas  meteoriidikamakas.
Inimesed seisavad Tšebarkuli lähistel asuva järve jääl ligi 6-meetrise läbimõõduga augu juures, mille tekitas meteoriidikamakas. Foto: SCANPIX

Venemaa siseministeeriumi andmetel leiti Tšeljabinski oblastist kolm kohta, kuhu täna võisid kukkuda meteoriidikamakad.

Operatiivstaabi saabunud andmete järgi leiti kaks tükki Tšebarkuli rajoonist ja üks Zlatoustovi rajoonist, vahendas Interfax.

Venemaa geograafia seltsi regionaalkeskuse juhataja teadustekandidaat Sergei Zahharov rääkis, et meteoriidi lendu saatis kolm erineva võimsusega plahvatust.

«Minu vaatluste järgi lendas tulekera kagust loodesse. Plahvatustele, mida kokku oli kolm, eelnes ere sähvatus, oletatava temperatuuriga enam kui 2500 kraadi. Esimene plahvatus oli kõige tugevam,» rääkis teadlane.

Eksperdi arvestuste järgi leidsid plahvatused aset maapinnast 60-70 kilomeetri kõrgusel. Nende orienteeruv tugevus oli 1-10 kilotonni.

«See oli boliid: suur taevakeha, sisuliselt suur meteoor. See plahvatas, kui sisenes atmosfääri alumistesse tihedamatesse kihtidesse, puistates kõik allpool asuva kildudega üle,» rääkis Zahharov.

«Mitmes meediaväljaandes oli kirjas, et meil oli meteoriidisadu. See pole päris nii. Meteoriidivihm on praktiliselt ohutu, see oli kui kosmosest kukuvad kivid. Kordan veel kord, et tegemist oli boliidi plahvatusega, mille tulemusel said kahjuks viga ka inimesed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles