Maipühad Saksamaal algasid vägivallaga

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa märulipolitsei ööl vastu tänast Berliinis
Saksa märulipolitsei ööl vastu tänast Berliinis Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaal Berliinis ja Hamburgis sai 1. mai varahommikul kokkupõrgetes vigastada mitukümmend politseinikku, teatasid võimud.


Ida-Berliinis Friedrichshaini linnaosas tekkis korravalvuritel kokkupõrge ligikaudu 200 kapitalismivastaseid loosungeid hüüdva meeleavaldajaga, kes pildusid politseinikke pudelite ja kividega.

Kannatada sai 29 märulipolitseinikku ja 12 inimest peeti kinni.

Hamburgis sai kokkupõrkes demonstrantidega viga kolm märulipolitseinikku.

Berliini politsei on valmistunud maipühade puhul tavalisest suuremaks vägivallaks, sest kavas on paremäärmuslaste, ametiühingute ja vasakpoolsete rongkäigud. Saksamaad valusalt tabanud ülemaailmne majanduskriis on suurendanud rahva viha võimude vastu.

Töörahvapühal 1. mail hakati Berliinis ägedamalt meelt avaldama 1987. aastal, ja rahutused tõid mitmes linnaosas kaasa tõsisemaid purustusi. Viimastel aastatel on tänu politsei rakendatud patsifistlikule lähenemisele vägivald väiksemaks jäänud.

Tööpuuduse rekordtasemele tõstnud majanduskriis, rahva viha maksmata palkade pärast ning mitmete seni odavate üürikorteritega linnaosade «peenemaks» muutmine on loonud plahvatusohtliku olukorra.

Kevadpüha 1. maid tähistatakse paljudes Euroopa riikides traditsiooniliselt ametiühingute rongkäikudega ning eeldatavasti on need ülemaailmse majanduskriisi mõjul tänavu tavalisest rahvarohkemad.

Prantsusmaal on kaheksa suuremat ametiühingut kutsunud rahva president Nicolas Sarkozy majanduspoliitika vastu protestima. Tegemist on kolmanda suure protestiaktsiooniga sel aastal.

Suur meeleavaldus on kavas ka Hispaania pealinnas Madridis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles