Tuukrid otsivad Vene järvest meteoriiditükke

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene politseinik eile Tšebarkuli järvel jääaugu lähedal, kuhu üks meteoriiditükk ametivõimude sõnul kukkus.
Vene politseinik eile Tšebarkuli järvel jääaugu lähedal, kuhu üks meteoriiditükk ametivõimude sõnul kukkus. Foto: SCANPIX

Tuukrid asusid täna Venemaal Uuralites asuva järve põhjast otsima eile maha kukkunud meteoriidi kilde.

Kümnetonnine meteoor tabas Maad Tšeljabinski tööstuslinna lähedal, tekitades lööklaine, mille tõttu sai viga 1200 inimest ja kahjustusi tuhandeid elumaju, vahendas AFP.

Erakordne juhtum peatas Tšeljabinskis liikluse, sest linnaelanikud tulid taevas liikuvat eredat tulekera tänavatele oma silmaga vaatama. Järgnenud lööklaine aga purustas massiliselt aknaklaase ning käivitas autoalarme.

«Meil on tööle asunud spetsiaalne meeskond, mis hindab praegu hoonete seismilist stabiilsust,» ütles eriolukordade minister Vladimir Putškov Tšeljabinski elanikele. «Oleme eriti ettevaatlikud gaasi sisselülitamise suhtes.»

Üks meteoriiditükk kukkus usutavasti Tšeljabinski lähedale jäätunud Tšebarkuli järve.

«Kuuest tuukrist koosnev meeskond uurib veekogu, et tuvastada meteoriiditükkide olemasolu,» teatas eriolukordade ministeeriumi pressiesindaja Vene uudisteagentuuridele vahetult enne operatsiooni algust.

Ent Putškov rõhutas, et seni pole piirkonnas leitud ühtki meteoriidikildu, olgugi et eile saadeti sinna umbes 20 000 päästjat.

Meteoori plahvatus on ilmselt kõige vapustavam kosmiline sündmus Venemaal pärast 1908. aastat, mil Siberis Tunguusi taigas toimus massiivne plahvatus, mille enamiku teadlaste põhjustas kas asteroidi või komeedi kukkumine Maale.

USA kosmoseagentuuri NASA teatel vallandus eilse meteoriiditabamusega energia, mis on 30 korda suurem Teise maailmasõja ajal Hiroshima purustanud aatompommist.

«Eeldame, et sellise suurusjärguga sündmus juhtub keskmiselt kord saja aasta jooksul,» ütles NASA teadlane Paul Chodas.

Eilsed dramaatilised sündmused Uuralites leidsid aset vaid mõned tunnid enne seda, kui üks 45-meetrise läbimõõduga asteroid lendas Maast mööda üksnes 27 000 kilomeetri kauguselt – lähemalt, kui nii suur taevakeha on teadaolevalt Maast eales möödunud. Distants Maast oli nii väike, et lisaks eilsele Tšeljabinski õnnetusele on Vene ringkondades hakatud muret tundma kosmoseohutuse pärast.

«Selle asemel, et Maal sõdida, peaks looma ühise asteroiditõrjesüsteemi,» kirjutas Vene parlamendi väliskomisjoni juht Aleksei Puškov eile hilisõhtul Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles