Vanhanen: järgmine president võiks olla Keskparteisse kuuluv naine

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Matti Vanhanen
Soome peaminister Matti Vanhanen Foto: AFP / Scanpix

Soome Keskpartei esimees Matti Vanhanen näeks hea meelega, kui järgmistel presidendivalimistel esindaks erakonda naiskandidaat.


Peaminister ja parteijuht rääkis 1. mail peetud kõnes Hyvinkääl, et pärast Tarja Haloneni võiks riigipeaks valida taas naise ja seda Keskpartei ridadest, vahendas STT.



«Oleksin uhke, kui meie erakond leiaks enda hulgast naiskandidaadi, kelle taha saaks koguneda enamus soomlasi,» rääkis ta.

Erakonna peasekretär Jarmo Korhonen pakkus veidi varem välja, et sobivaks kandidaadiks oleks Anneli Jäätteenmäki. «Jäätteenmäkis on sellist tahtekindlust, visiooni taju ja soojust, mida nn maa emalt nõutakse,» rääkis ta.

Korhoneni hinnangul on Jäätteenmäki tõsiseltvõetav nimi juhul, kui Vanhanen kandideerida ei kavatse.

Praegune valitsusjuht on aga juba varem andnud mõista, et ei kandideeri 2012. aasta presidendivalimistel.

Keskpartei peaks oma kandidaadi nime avalikustama 2011. aasta sügisel toimuval erakonna kongressil. Kui nimesid on mitu, siis korraldatakse kandidaadi välja selgitamiseks hääletus.

Jäätteenmäki on praegu Euroopa Parlamendi saadik. 2003. aastal oli ta lühikest aega Soome peaminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles