Khamenei: Iraan ei ihka tuumarelva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajatolla Ali Khamenei.
Ajatolla Ali Khamenei. Foto: SCANPIX

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ütles laupäeval, et Iraan ei ole huvitatud tuumarelva soetamisest, aga kui oleks, ei suudaks ükski jõud teda peatada.

Khamenei, kel on kõigis riigiasjades viimane sõna, rääkis oma Teherani residentsis rühmale Iraani ajakirjanikele, et riik toetab tuumarelvadest loobumist. Laupäeval võis tema sõnavõttu lugeda veebilehelt khamenei.ir.

«Meie arvates tuleb tuumarelvad keelustada ja meil pole kavatsust neid ehitada,» seisis avalduses. «Kui Iraanil oleksid sellised kavatsused, ei suudaks USA seda ühelgi viisil ära hoida,» lisas ajatolla.

Iraan on viimasel ajal kasutanud Khamenei usudekreeti tuumarelvade keelustamise kohta kui tunnistust, et islamivabariigi tuumaprogrammi ainus eesmärk on rahumeelse aatomienergia tootmine.

Lääneriigid ja Iisrael kahtlustavad Teherani tuumarelva salajases arendamises.

USA president Barack Obama ütles teisipäeval oma aastakõnes, et Iraani liidritel on aeg leida vastasseisule diplomaatiline lahendus.

Iraan ja kuus suurriiki – USA, Hiina, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa – jätkavad veebruari lõpus Kasahstanis Almatõs läbirääkimisi. Eelmine kõnelustevoor lõppes mullu juunis Moskvas ummikseisuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles