Liibüas tähistatakse vägivalla kartuses ülestõusu aastapäeva

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maskis mees täna hommikul Banghazis tähistamas Liibüa ülestõusu teist aastapäeva.
Maskis mees täna hommikul Banghazis tähistamas Liibüa ülestõusu teist aastapäeva. Foto: SCANPIX

Liibüas tähistatakse täna kõrgendatud julgeolekumeetmete tingimustes kahe aasta möödumist ülestõusu algusest, mis kukutas diktaator Muammar Gaddafi.

Uue vägivallalaine kartuses on alates neljapäevast olnud suletud riigipiirid Egiptuse ja Tuneesiaga ning kõikjal peale Tripoli ja Banghazi lennujaama on tühistatud rahvusvahelised lennud, vahendas AFP.

Samuti on pealinnas ja Banghazis rajatud kontrollpunktid. Peaminister Ali Zeidan põhjendas turvameetmeid sooviga ära hoida katseid õõnestada Liibüa julgeolekut ja häirida revolutsiooni aastapäeva tähistamist.

Mingit ametlikku programmi tänaseks plaanitud ei ole, küll aga oodatakse spontaanseid tähistamisi riigi eri paigus.

Liibüa uusi valitsejaid on tabanud terav kriitika, sest siiani pole ellu viidud kauaoodatud reforme. Juba kutsutakse riigis üles korraldama «uut revolutsiooni».

Liibüa võimude ja mitme organisatsiooni väitel on kriitika taga Gaddafi režiimi ametnikud, kes soovivad külvata segadust ja ebastabiilsust.

«Julgeolek on üks riigi proovikividest, eriti relvade levik ja tuhandete vangide põgenemine» revolutsiooni ajal, ütles AFP-le analüütik Suleyman Azqim. «Uued võimud seisavad silmitsi viivitamatute ühiskondlike nõudmistega, mis ei luba neil rakendada pikemaajalisi majandus- või julgeolekustrateegiaid.»

Azqimi sõnul ei ole Liibüa pärast 40 aastat Gaddafi all poliitiliselt veel küps.

Uue vägivallalaine kartus on suur nii Liibüa kahaneva välismaalaste kogukonna kui ka tavaelanike seas, kes on kokku ostnud toiduaineid ja gaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles