Tšebarkuli järvest leiti meteoriidi tükke

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõõdulint meteoriiditükikese kõrval Tšebarkuli järve katval jääl.
Mõõdulint meteoriiditükikese kõrval Tšebarkuli järve katval jääl. Foto: SCANPIX

Teadlased leidsid Tšeljabinski oblastist Tšebarkuli järvest leiti meteoriidi tükke, mis kukkusid sinna 15. veebruaril.

Uurali föderaalülikoolis töötav meteoriitide ekspert Viktor Grohhovski rääkis RIA Novostile, et keemilised uuringud kinnitasid tükkide maavälist päritolu.

Analüüside tulemuste järgi kuulub meteoriit tavaliste kondriitide klassi, kujutades endast kivimeteoriiti, mille rauasisaldus on 10 protsenti.

Grohhivski sõnul kantakse uus meteoriit rahvusvahelistesse kataloogidesse tõenäoliselt Tšebarkuli meteoriidi nime all.

Siseministeeriumi regionaalne esindus oli varem teatanud, et pärast meteoriidi kukkumist leiti Tšebarkuli järve ümbrusest väikseid kõvu tükke (läbimõõduga 0,5-1,0 sentimeeter) ja seetõttu oletati, et just sealt tuleb otsida meteoriidi kukkumiskohta.

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA oletustel oli meteoriidi läbimõõt 17 meetrit ja mass ligi 10 000 tonni. See sisenes Maa atmosfääri kiirusega vähemalt 64 000 kilomeetrit tunnis (17 800 meetrit sekundist) ja plahvatas 19-24 kilomeetri kõrgusel maapinnast.

Vene Teaduste Akadeemial on pisut teistsugused andmed. Vene spetsialistide oletusel sisenes meteoriit atmosfääri kiirusega 54 000 kilomeetrit tunnis ja plahvatas 30-50 kilomeetri kõrgusel.

Järgnenud lööklaine purustas Tšeljabinski oblastis mitme tuhande maja aknad, vigastada sai ligi 1200 inimest. Materiaalne kahju ulatub umbes ühe miljardi rublani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles