Armeenlased valivad presidenti

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisplakat Armeenia praeguse riigipea Serž Sargsjani piltiga Jerevanis.
Valimisplakat Armeenia praeguse riigipea Serž Sargsjani piltiga Jerevanis. Foto: SCANPIX

Armeenlased valivad täna riigile uue presidendi, valimisjaoskonnad avati kohaliku aja järgi kell 8 ja need suletakse kell 20.

Valimised viiakse läbi 50 päeva enne senise riigipea, kelleks on Serž Sargsjan, ametivolituste lõppemist, vahendas Rossiiskaja Gazeta.

Armeenia riigipeaks pürgib seitse inimest, nende hulgas ka Sargsjan. Võitjaks osutub kandidaat, kes kogub lihtenamuse häältest. Kui kellelgi ei õnnestu saada enam kui 50-protsendist toetust, siis viiakse kahe enim hääli kogunud kandidaadi vahel kahe nädala pärast läbi teine voor.

Enamik eksperte ja politolooge on seisukohal, et teist vooru seekord vaja ei lähe ja valimistel võidutseb Sargsjan.

Arvamusuuringuid korraldava firma Gallup andmetel peaks senine riigipea koguma 68-protsendise toetuse. Populaarsuselt teisel kohal on endine välisminister Raffi Hovanissjan, kes küsitluse järgi võib koguda 24-protsendise toetuse. Ülejäänud kandidaadid enam kui 5-protsendist toetust ei saa.

Armeenia seadusandlus ei näe ette lubatud minimaalset valimisaktiivsust, seega on valimised igal juhul legitiimsed.

Riigipea ametiaeg kestab viis aastat ja üks inimene saab presidendiks olla kaks ametiaega järjest.

Valimiste läbiviimist kontrollib enam kui 600 välis- ja 6000 kohalikku vaatlejat.

Esialgsed tulemused peaks selguma homme kell 20. Keskvalimiskomisjon teeb lõplikud tulemused teatavaks seitsme päeva jooksul pärast valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles