Ajaleht: Inguššia liider vahetatakse lähiajal välja

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Dmitri Medvedev (paremal) koos Inguši Vabariigi liidri Junus-bek Jevkuroviga mullu detsembris.
Vene peaminister Dmitri Medvedev (paremal) koos Inguši Vabariigi liidri Junus-bek Jevkuroviga mullu detsembris. Foto: SCANPIX

Kreml kavatseb enne Sotši olümpiamänge vabastada ametist Inguši Vabariigi juhi Junus-bek Jevkurovi, kirjutab ajaleht RBK DAILY täna.

Praeguse seisuga pole tema võimalikku mantlipärijat nimetatud. Võimud alles valivad inimest, kes suudaks sügisestel valimistel võitjaks tulla.

«Riigipeale on tehtud ülesandeks tagada Sotši olümpiamängude ajaks stabiilsus Põhja-Kaukaasias, seega ei saa lähiajal välistada regionaalsete liidrite rotatsiooni. Küsimusi pole üksnes Tšetšeeni Vabariigi juhile Ramzan Kadõrovile, kõigi ülejäänud Põhja-Kaukaasia juhtide olukord on aga ebastabiilne,» rääkis ajalehele Kremli allikas.

Sama informatsiooni kinnitas RBK Dailyle ka jõustruktuuride kõrge ametnik.

«Ta pole olnud piisavalt karm juht, aga Kaukaasias suudavad valitseda üksnes sellised inimesed, mistõttu praegu otsitakse talle asendajat. Seni pole veel kedagi konkreetset leitud, kuid eksisteerib arusaamine, et vabariik vajab Kadõrovi-sarnast inimest. Samas on vabariik üherahvuseline, mistõttu peab kandidaat olema kindlasti ingušš,» lisas allikas.

Selle aasta jaanuaris kirjutas Vedomosti, et Jevkurovi šansid säilitada oma ametikoht on väiksed.

«Probleemid Inguši Vabariigi liidri Junus-bek Jevkuroviga – madal populaarsus regioonis ja pikaajaline konflikt Tšetšeeni Vabariigi juhi Ramzan Kadõroviga. Piirkonda võib naasta Jevkurovi eelkäija FSB kindralleitnant Murat Zvjazikov, kes praegu töötab Keskringkonna täievolilise esindaja asetäitja.» räkis allikas ajalehele.

Jaanuari lõpus vahetati välja Dagestani juht, kuna Magomedsalam Magomedov andis vabatahtlikult lahkumisavalduse. Ta nimetati Vene presidendi administratsiooni ülema asetäitjaks. Dagestani liidri kohusetäitjaks sai senine riigiduuma saadik Ramazan Abdullatipov.

Sotši taliolümpiamängid leiavad aset veebruaris 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles