Leedu Tööerakond ning Kord ja Õiglus sepistavad ühinemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algirdas Butkevičius, Rolandas Paksas ja Viktor Uspaskich sügisel.
Algirdas Butkevičius, Rolandas Paksas ja Viktor Uspaskich sügisel. Foto: SCANPIX

Leedu vasaktsentristlikku valitsuskoalitsiooni kuuluvad Tööerakond ning Korra ja Õigluse partei peavad ühinemiskõnelusi, kinnitasid BNS-ile mitteametlikult mõlema erakonna esindajad.


Ühinemise korral saavad need kaks erakonda sotsiaaldemokraadist peaministri Algirdas Butkevičiuse võimuliidus arvulise ülekaalu.

Tööerakond on eelolevaks pühapäevaks kokku kutsunud oma presiidiumi ja nõukogu erakorralise istungi. Samal päeval toimub ka Korra ja Õigluse partei presiidiumi ja nõukogu istung.

Korra ja Õigluse parlamendifraktsiooni juht Petras Gražulis kinnitas BNS-ile, et erakonnad arutavad ühinemisvõimalusi.

«Sellest on räägitud juba ammu, nüüd on ka partei piirkondlikud harud informeeritud, vastastikune soov on olemas ning nõukogud otsustavad pühapäeval, kas kiita ühinemine heaks,» ütles Gražulis.

Korra ja Õigluse esimees, tagandatud ekspresident ja praegune Euroopa Parlamendi saadik Rolandas Paksas ütles seevastu, et erakonnad arutavad koostöövõimalusi, ent ühinemisest on veel vara rääkida.

Tööerakonna aseesimees Virginija Baltraitienė ütles BNS-ile, et erakonna juhatus plaanib eeloleval nädalavahetusel arutada parteide võimalikku ühinemist.

«Plaanid justkui oleksid, kuid poliitilisel tasemel pole otsust tehtud, ehkki jutud sellest, et tsentristlikud jõud peaksid ühinema, on kestnud juba mõnda aega,» ütles Baltraitienė.

Gražulise sõnul on kõneldud ka detailidest, sellest, et parteid ühinevad võrdsetel alusel, et esimesed kaks aastat juhib ühendparteid Korra ja Õigluse partei juht Paksas ning järgmised kaks aastat Tööerakonna esimees Viktor Uspaskich.

Uspaskichil ja Tööerakonnal on pooleli kohtuvaidlus, neid süüdistatakse kelmuses ja erakonnas topeltraamatupidamise korraldamises.

Ühendatud erakonna ühe nimevariandina on Gražulise sõnul kaalumisel Kord, Töö ja Õiglus.

Korda ja Õiglust esindava asespiikri Kęstas Komskise sõnul soovitakse parteis ühinemist mitte ainult Tööerakonnaga, vaid ka parlamenti mitte pääsenud Liberaalse Tsentriliiduga, ent kõnelused tööerakondlastega edenevat paremini.

Ühinemisotsust saab teha vaid parteikongress, mille kokkukutsumisest tuleb 65 päeva ette teada anda.

Tööerakonnal on seimis 29 saadikut, Korra ja Õigluse fraktsioonis on kümme liiget. Peaminister Butkevičiuse sotsiaaldemokraatidel on seimis 38 esindajat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles