Iisrael valis uueks suursaadikuks Washingtoni USA immigrandi

LETA/REUTERS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapitooliumi hoone, kus asuvad nii Ühendriikide senat kui esindajatekoda.
Kapitooliumi hoone, kus asuvad nii Ühendriikide senat kui esindajatekoda. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu valis Ühendriikides sündinud Lähis-Ida asjade eksperdi Michael Oreni juudiriigi uueks suursaadikuks USAs, ütlesid poliitilised allikad laupäeval.

Netanyahu paremvalitsus peaks 54-aastase konservatiivse Jeruusalemma mõttekoja liikme kinnitama ametisse enne, kui valitsusjuht sõidab mai keskel visiidile Ühendriikidesse, kus ta kohtub ka president Barack Obamaga.

New Jersey osariigis üles kasvanud Oren, kes on meedias kommenteerinud sageli Iisraeli poliitikasündmusi ja esinenud ka USA kongressi ees, vahetab ametikohal välja tsentristist peaministri Ehud Olmerti alluvuses töötanud Sallai Meridori.

Iisraeli president Shimon Peres sõidab Washingtoni kohtuma Obamaga ja osalema ameerika-iisraeli lobigrupi AIPAC kohtumisel.

Ehkki Iisraeli presidendi roll on tseremoniaalne, usuvad mitmed kõrged Iisraeli ametnikud, et Nobeli rahupreemia laureaadi Perese külaskäik aitab leevendada pingeid vastse juudiriigi valitsuse ja Obama administratsiooni vahel.

Viimane on võtnud endale eesmärgiks puhuda uut elu sisse vahepeal taas soiku vajunud Iisraeli-Palestiina rahuleppele.

Veebruaris Iisraeli valitsuse tüüri juhtima valitud Netanyahu on lubanud palestiinlaste omariikluspüüdluste suhtes võtta Olmerti mõõdukast poliitikast märksa parempoolsema seisukoha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles