Bulgaaria valitsus astus tagasi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria märulipolitseinikud eile hilisõhtul Sofias.
Bulgaaria märulipolitseinikud eile hilisõhtul Sofias. Foto: SCANPIX

Bulgaaria peaminister Boiko Borisov teatas täna valitsuse tagasiastumisest ja seda pärast enam kui nädal kestnud energiaprotestide tõttu.

«Ma ei osale valitsuses, mille all politsei peksab inimesi,» ütles Borisov. Ta lisas, et ei kavatse osaleda vahevalitsuse töös, vahendas Reuters.

Bulgaariat on raputanud rahvarohkem meeleavaldused, mille põhjuseks on energiahindade järsk tõus. Peaminister on püüdnud inimesi rahustada, vallandades ebapopulaarse rahandusministri, lubades kärpida energiahindu ja tühistada Tšehhi firma CEZ litsentsi.

CEZ, mida süüdistatakse riigi järsus allakäigus, on varustanud elektriga ligi 1,9 miljonit bulgaarlast. Üldse elab Bulgaarias ligi seitse miljonit inimest.

Esmaspäeval võtsid politseinikud pealinnas Sofias kinni 11 inimest, kui meeleavaldajate ja märulipolitseinike vahel olid puhkenud kokkupõrked ning meeleavaldajad olid loopinud kividega parlamendihoonet. 25 inimest viidi vigastuste tõttu haiglasse.

Paljud bulgaarlased on rahulolematud kõrgete energiahindade, energiamonopolide, madala elustandardi ja korruptsiooni tõttu.

Bulgaarias pidid parlamendisvalimised leidma aset juulis. Praegu pole selge, kas need toimuvad varem või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles