Hiinas surid kaks end süüdanud tiibeti teismelist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksiilis elanud tiibetlasest munk pani end Kathmandus põlema 13. veebruaril.
Eksiilis elanud tiibetlasest munk pani end Kathmandus põlema 13. veebruaril. Foto: SCANPIX

Kaks teismelist tiibetlast suri pärast seda, kui nad ennast Hiina võimu vastu protesteerides teisipäeval põlema panid, teatasid Lääne inimõigusorganisatsioonid ja Raadio Vaba Aasia (RFA).

Kunagised klassivennad põhikooli päevilt, Sonam Dargye (18) ja tema 17-aastane sõber Rinchen surid kunagise Tiibeti aladel Lõuna-Hiinas Sichuani provintsis Aba prefektuuris enesesüütamise tagajärjel saadud haavadesse, edastas Raadio Vaba Aasia.

Viimase nelja aasta jooksul on tiibetlaste enesesüütamised muutunud regulaarseks nähtuseks, kuid haruldane on asjaolu, et seda tehti kahekesi kooskõlastatult.

Kahe teismelise enesesüütamist kinnitas ka Londonis asuva vabaühenduse Vaba Tiibet juht Stephanie Brigden. «Tiibeti lapsed seisavad valitsuse rõhumise tingimustes silmitsi raske eluga ning osalevad sageli täiel määral sellevastases võitluses,» sõnas ta.

Teismeliste enesesüütamine järgneb pühapäevasele vahejuhtumile, mil tiibetlane Namlha Tsering (49) ennast Hiina loodeprovintsis Gansus asuvas Xiahe maakonnas rahvarohkel tänaval põlema pani, vahendas RFA.

Alates 2009. aastast on kunagise Tiibeti aladel ennast Hiina võimu vastu protesteerides põlema pannud üle 100 inimese, kellest vähemalt 85 on surnud.

Washingtonis asuv vabaühendus Rahvusvaheline Kampaania Tiibeti Eest on öelnud, et vähemalt 22 ennast põlema pannud tiibetlast on olnud nooremad kui 18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles