Medvedev raketikilbist: aeg hakkab lõppema

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Dmitri Medvedev (paremal) visiidil Kuuba pealinnas Havanas.
Vene peaminister Dmitri Medvedev (paremal) visiidil Kuuba pealinnas Havanas. Foto: SCANPIX

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev ütles intervjuus Kuuba meediale, et Venemaa ja Ühendriigid pole endiselt jõudnud kokkuleppele Euroopasse rajatava raketikilbi küsimuses.

Medvedev märkis, et ta on rahul USA-Venemaa suhete üldise arenguga viimaste aastate jooksul, tuues positiivsena esile 2010. aastal sõlmitud strateegilises relvastuse kärpimise leppe START ja USA toetuse Venemaa Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO liikmeks saamisel, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Samas märkis valitsusjuht, et kaks suurriiki on mitmes olulises küsimuses endiselt eriarvamusel, tuues näiteks USA eestvedamisel kavandatava NATO Euroopa raketikilbi, mis on Moskvat pikka aega ärritanud.

«Me oleme avaldanud oma muret, kuid olukord pole muutunud, iga kuu möödudes väheneb aeg lahenduse leidmiseks,» märkis Medvedev, kelle hinnangul ei pruugita lahenduseni jõuda ka selle aastakümne lõpuks.

«Kui me ei suuda kokkuleppeni jõuda, võivad selle tagajärjed rahvusvahelistele suhetele olla väga ebameeldivad, sest me oleme sunnitud astuma vastusamme,» lisas Medvedev. «Iga Vene valitsus ja liider peavad need vastumeetmed kasutusele võtma juba lihtsalt seetõttu, et meie strateegilised huvid nõuavad seda.»

Washington ja NATO on avaldanud valmisolekut teha raketikilbi küsimuses Venemaaga senisest suuremat koostööd, kuid Moskva suhtub koostööpakkumistesse ettevaatlikult, öeldes, et tahab suuremat sõnaõigust raketiohu hindamisel ja vastumeetmete määramisel. Seejuures on Venemaa nõudnud juriidilist garantiid, et raketikaitsesüsteem pole suunatud Venemaa vastu.

Seejuures on Venemaa ähvardanud vastusammuna paigutada riigi lääne- ja lõunaossa, kaasa arvatud Leedu ja Poolaga piirnevasse Kaliningradi oblastisse Iskander-tüüpi raketid, kui lääneriigid ei loobu kavast paigutada raketikilbi osi Ida-Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles