Poola opositsiooniliider hoiatas euro eest

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarosław Kaczyński.
Jarosław Kaczyński. Foto: SCANPIX

Poola suurima opositsioonipartei Seaduse ja Õigluse erakonna ekspeaministrist liidri Jarosław Kaczyński hinnangul ei peaks Varssavi kiirustama euro kasutuselevõtuga.

Kaczyński ütles eile, et Poola rahvusvaluuta zloti kaitsmine on riigi majanduslikku ja poliitilist tulevikku silmas pidades väga oluline, vahendas Poola raadio koduleht.

Opositsiooniliider märkis, et riigi rahvusvaluutat kaitseb riigi põhiseadus ning arutelu liitumise üle euroalaga ei tohiks käia liigsete emotsioonide saatel. Samuti leidis Kaczyński, et debatis ei tohiks lähtuda seisukohast, et euro kasutuselevõtt on ainus õige lahendus.

Arvamusküsitlused näitavad, et üha rohkem poolakaid ei poolda zlotist loobumist euro kasuks. Samas tuletas Kaczyński meelde, et Poola on liitumisel Euroopa Liiduga võtnud endale kohustuse euroalaga ühineda, kuid täpseid kuupäevi pole paika pandud.

«Me võime otsustada euro kasuks paari aasta, kümne aasta või isegi mitme kümnendi jooksul,» lisas Kaczyński. «Meie otsused peavad olema seotud meie rahvuslike huvidega ja ma olen vastu kõigile, kes püüavad Poola huvisid vastandada Euroopa huvidele.»

Riigi rahandusminister Jacek Rostowski märkis eile, et Poolal seisab euroga liitumisel ees pikk tee. «Meil on väga palju teha selleks, et eurotsooniga liitumine oleks Poolale kasulik. Eurotsooniga liitumine on kasulik neile, kes on selleks valmis, ja nõrgendab tugevalt neid, kes ei ole. Seetõttu seisab Poolal ees pikk reformide tee,» selgitas rahandusminister.

Riigi peaminister Donald Tusk märkis aga sel nädalal, et Poola finantsolukord peab aastaks 2015 või 2016 olema selline, et Varssavi saaks alustada eurole ülemineku protsessi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles