Ikea kuulsad lihapallid sattusid hobuselihaskandaali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihapallide reklaam Ikea poe juures Malmös.
Lihapallide reklaam Ikea poe juures Malmös. Foto: SCANPIX

Maailma suurim mööblimüüja Ikea teatas täna, et peatab oma Rootsi poodides lihapallide müügi, sest Tšehhi võimud tuvastasid nendes hobuseliha.

Ikea Rootsi haru teatas Facebookis, et lihapalle ettevõtte Rootsi kauplustes enam ei müüda, «arvestades meie klientide potentsiaalseid muresid», vahendas AP. Ettevõtte enda kontroll ei olnud looma- ja sealihast valmistatavas tootes hobuseliha leidnud.

Esialgu pole selge, kas Ikea peatab lihapallide müügi ka teistes riikides.

Tšehhi uudisteagentuur CTK teatas, et veterinaarinspektorid on leidnud hobuseliha jälgi IKEA jaoks toodetud lihapallides, kirjutab Local. Enamik IKEA poodides müügil olevatest lihapallidest on tehtud Rootsis asuva Familjen Dafgårdi poolt. Kui väidetav kahtlus leiab kinnitust, siis on tegu esimese juhtumiga, kus hobuseliha on leitud Rootsis tehtud toodetest.

Lihaskandaal algas jaanuari keskpaigas, kui Iiri võimud avastasid muuhulgas Tesco ja Aldi kaupluseketis müüdud veiseburgerites hobuseliha. Skandaal on löönud laineid üle Euroopa ja paljastanud keerulised tarneahelad, poodidest on eemaldatud miljoneid veiseliha sisaldavaid tooteid.

Euroopa Liidu toiduahela ja loomatervishoiu alaline komitee andis 15. veebruaril Euroopa Komisjonile ja ELi liikmesriikidele käsu alustada otsekohe loomalihana märgistatud toodetele DNA-analüüside tegemist, et kontrollida nende võimalikku hobuselihasisaldust.

Tulemused tuleb esitada komisjonile 15. aprilliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles