Lävepakuküsitlus: Itaalia alamkoja valimised võitsid vasaktsentristid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile ja täna peetud saadikutekoja ja senati valimiste lõplikud ametlikud tulemused selguvad homseks.
Eile ja täna peetud saadikutekoja ja senati valimiste lõplikud ametlikud tulemused selguvad homseks. Foto: SCANPIX

Itaalia parlamendi alamkoja valimised võitis vasaktsentristlik Demokraatlik Partei, selgus täna pärast valimisjaoskondade sulgemist avaldatud lävepakuküsitlusest.

Erinevad küsitlused prognoosisid vasaktsentristidele ja nende väiksematele liitlastele 35-38 ning ekspeaminister Silvio Berlusconi juhitud paremtsentriste blokile 29-31 protsenti häältest.

Uus protestipartei eesotsas endise koomiku Beppe Grilloga kogus esialgsetel andmetel 19-21 protsenti häältest, senise valitsusjuhi Mario Monti tsentriste toetas 8-10 protsenti valijaist.

Valimisjaoskonnad suleti kell 16 Eesti aja järgi. Eile ja täna peetud saadikutekoja ja senati valimiste lõplikud ametlikud tulemused selguvad homseks.

Poliitikavaatlejate hinnangul saab Itaalia uueks peaministriks suure tõenäosusega Demokraatliku Partei esimees Pier Luigi Bersani, keda asub toetama tsentristlik koalitsioon eesotsas Montiga.

Bersani on nimetanud end sobivaimaks inimeseks majanduskasvu programmi juhtima.

Kui parlamendi 630-kohalises saadikutekojas saavad ilmselt kontrolli vasakpoolsed ja tsentristid, siis 315-kohalises senatis, kus kohad jagunevad piirkonniti, tuleb tõenäoliselt palju tasavägisem võitlus.

Teised eurotsooni riigid ja finantsturud on olnud mures, et valimised lõppevad patiseisuga. Pärast esialgsete tulemuste avaldamist kerkis Milano börs 3,5 protsenti.

Bersani on lubanud jätkata Monti eelarvedistsipliini. Analüütikud ennustavad aga, et võimalik partnerlus vabaturumeelse Monti ja Bersanit toetavate äärmusvasakpoolsete vahel võib kujuneda keeruliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles