EL nõuab Ukrainalt maikuuks edusamme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Viktor Janukovõtš (paremal) ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy tänasel tippkohtumisel Brüsselis.
Ukraina president Viktor Janukovõtš (paremal) ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy tänasel tippkohtumisel Brüsselis. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit teatas täna Brüsselis toimunud tippkohtumisel valmisolekust sõlmida Ukrainaga assotsieerumislepe veel enne novembrit, kuid Kiiev peab hiljemalt maikuuks tegema edusamme.

«EL loodab allkirjastada ja ratifitseerida ratifitseerimisleppe, mis hõlmab ka sügavat ja kõikehõlmavat vabakaubandust, enne idapartnerluse tippkohtumist Vilniuses tunnustamaks Ukraina euroopalikku valikut,» ütles Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy ELi ja Ukraina tippkohtumise järgsel pressikonverentsil.

«Liidrid loodavad, et Ukraina teeb konkreetseid edusamme 2013. aasta maikuuks,» seisis ühisavalduses.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso selgitas, et Ukraina ei saa olla samaaegselt Valgevene, Kasahstani ja Venemaa tolliliidu liige ja omada Euroopa Liiduga vabakaubandustsooni.

«Tuleb selgelt välja öelda, et ei saa samaaegselt kuuluda tolliliitu ja omada süvendatud vabakaubanduse tsooni Euroopa Liiduga. See pole võimalik,» ütles Barroso tippkohtumise lõppedes.

Ukraina president Viktor Janukovõtš ütles, et jäi kohtumise tulemustega üldiselt rahule.

Euroopa Liidu juhtkond on häälestunud tegutsema Ukrainaga üheskoos, et assotsieerumislepe saaks novembris idapartnerluse tippkohtumisel allkirjastatud, teatas Janukovõtš.

Ta lisas, et tänane kohtumine andis Ukrainale võimaluse näidata oma töö tulemusi vastamaks ELi ootustele tuleviku suhtes, kui Ukraina ja Euroopa Liidu suhted jõuavad poliitilise assotsieerumise ja majandusliku integratsiooni formaati.

«Küsimused, mida me täna arutasime, demonstreerivad meie suhete sügavust ja suurt potentsiaali, mida saab veelgi süvendada,» ütles Van Rompuy.

Tema sõnul arutasid pooled «eelseisvaid samme loomaks assotsieerumisleppe sõlmimise poole liikumiseks sobivat poliitilist keskkonda».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles