Herkel: ENPAs on Venemaa suhtes midagi küpsemas

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) kevadsessioonil Eesti delegatsiooni liikmena osalenud riigikogu liige Andres Herkel nentis, et Venemaa suhtes jagus teravaid sõnu varasemast rohkem, teatas

ERR Uudised

.

Venemaal on ENPAs küllalt suur mõju, mitmete riikide poliitikud on hääletustel üsna lähedased Venemaa seisukohtadele, kuid siiski eksisteerib punane joon, millest tal üle astuda ei lasta, rääkis Herkel intervjuus ETV saatele «Välisilm».

Viimase aja teemad on tema sõnul olnud suurel määral seotud just Venemaa - Gruusia sõjaga, sellele hinnangu andmisega, sõjaeelsetele positsioonidele taandumise ning Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustuse tagasivõtmise nõudmisega.

Kui ENPA võttis jaanuaris vastu Venemaa - Gruusia sõja jätkuresolutsiooni, nimetati Vene ajakirjanduses seda Venemaa parlamentaarse diplomaatia üheks suuremaks läbikukkumiseks, meenutas Herkel. Muudatusettepanekud, mis selle dokumendi algselt väga nõrgale eelnõule tehti, muutsid selle karmisõnaliseks.

29. aprillil ei olnud Herkeli kõne tema sõnul sugugi ainus terav sõnavõtt - mõneti üllatuslikult tõstatasid Euroopa Rahvapartei fraktsioonis probleemi Skandinaavia, eeskätt Soome ja Rootsi naisparlamendiliikmed.

Nõudmisi Venemaale, mis algselt formuleeriti oktoobrikuus, on korduvalt edasi lükatud, kuid Herkeli sõnul tundub talle, et midagi on Venemaa suhtes küpsemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles