Gruusia peaminister esitas presidendile ultimaatumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia peaminister Bidzina Ivanišvili soovib, et Saakašvili loobuks oma õigusest muuta parlamendi heakskiiduta valitsuse koosseisu.
Gruusia peaminister Bidzina Ivanišvili soovib, et Saakašvili loobuks oma õigusest muuta parlamendi heakskiiduta valitsuse koosseisu. Foto: SCANPIX

Gruusia peaminister Bidzina Ivanišvili nõudis täna president Mihheil Saakašvililt lähiajal otsust, kas ta loobub «põhiseaduslikust diktatuurist» ja presidendi õigusest muuta parlamendi heakskiiduta valitsuse koosseisu.

Ivanišvili ütles avalduses, et kutsus 2012. aasta detsembri lõpus Saakašvilit nõustuma põhiseadusliku algatusega, mis piiraks presidendi volitusi, kuid Saakašvili keeldus.

«Igal asjal on lõpp. Me esitame märtsis põhiseaduse muutmise ettepaneku, mille hääletuse me oleme algatanud, ja sellest hääletusest saab veelahe. Minu sõnu võib võtta ultimaatumi või poliitilise suuremeelsusena, kuid ma kuulutan kindlalt – need, kes on selle põhiseadusmuudatusega nõus, jätkavad riigi teenimist, ning neil avaneb võimalus vigu parandada ja neil on poliitilise tuleviku võimalus,» ütles Ivanišvili avalduses.

«Ma pakun teile isiklikult viimast võimalust – kuulutada lähima kahe-kolme päeva jooksul lõplikult ja selgesõnaliselt, kas te loobute põhiseaduslikust diktatuurist ja kas te toetate põhiseaduslikku algatust, mis teeb presidendile võimatuks valitsuse muutmise ilma parlamendi toetuseta. Vaja on teie lõplikku vastust, et te pärast ei ütleks, et te tegelikult toetasite seda põhiseaduslikku algatust, täpselt nagu te täna väidate, et ei oska peaministritoolist undki näha,» toonitas Ivanišvili.

Ivanišvili juhitud liit võitis oktoobris Gruusia parlamendivalimised, tõrjudes aastaid võimul olnud Saakašvili erakonna opositsiooni. Rivaalid peavad võimu jagama selle aasta oktoobrini, mil saab läbi presidendi teine ametiaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles