Ungari kohus tühistas vastuolulise ususeaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil moslemite pühakiri Koraan.
Pildil moslemite pühakiri Koraan. Foto: SCANPIX

Ungari konstitutsioonikohus tühistas teisipäeval osa vastuolulisest seadusest, mis lõpetas mitme usukoguduse ametliku tunnustamise ja rahastamise.

Kõnealuse seaduse põhjal jäid tunnustuseta moslemid, budistid ja hindud, mis tõi kaasa terava rahvusvahelise kriitika.

«Kohus leiab, et staatuse ja tunnustuse omandamise eeskirjad ei vastanud põhiseadusele, vaid sõltusid parlamendi poliitilistest otsustest,» öeldi konstitutsioonikohtu avalduses.

Kohus taunis ka asjaolu, et parlamendilt ei nõutud põhjendust, miks mõnele kogudusele antakse ametlik staatus, teisele aga mitte. Samuti ei antud kellelegi võimalust otsust vaidlustada.

«Eeskirjad peavad olema läbipaistvad ja objektiivsed,» ütles kohus. Otsus on tagasiulatuva mõjuga ja kõik ametlikust staatusest ilma jäänud kogudused saavad selle tagasi.

Parlament võttis 2011. aasta detsembris vastu seaduse, millega tunnustatud uskude arv kahanes varasemalt 300-lt 14-ni. Staatuse säilitasid katoliiklased, protestandid, õigeusklikud, evangeeliumi kristlased ja judaistid, kuid islam, budism ja hinduism arvati tunnustatud religioonide hulgast välja..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles