Läti võõrtöölised paluvad kojusõiduks saatkonnalt abi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaaniasse apelsine korjama läinud lõunanaabrid jäävad aina enam hätta.
Hispaaniasse apelsine korjama läinud lõunanaabrid jäävad aina enam hätta. Foto: Caro / Scanpix

Aina enam Hispaaniasse tööd otsima läinud lätlasi jääb peavarju ning rahata ja on sunnitud Läti saatkonnalt abi paluma.

Kõige enam on selliseid abipalveid Hispaanias asuv Läti saatkond saanud Valencia ja Murcia provintsidest, kuhu paljud lõunanaabrid on läinud apelsinikasvatustesse tööle, teatab Leta viitega ajalehele Latvijas Avize.

Saatkonda helistanud inimesed kurdavad, et neid on tüssanud Hispaania tööpakkujad, kes on neid palganud vaid paariks nädalaks rasket tööd tegema ja siis lahti lasknud.

Läti saatkonnas ollakse hämmingus, miks ei usu kaasmaalased infot Hispaania kõrgest tööpuudusest ja ikkagi võtavad vastu petturlike vahendusbüroode pakutud tööotsi.

Saatkond rõhutab, et neil ei ole raha, et aidata Hispaanias hättasattunuid kodumaale naasta ning kojusõidu raha tuleb leida hädasolija sõpradel ja sugulastel.

Kahjuks on paljud Hispaanias hättasattunud aga juba laenanud kõigilt, kellelt võimalik, et osta pilet soojale maale, ning keegi ei soovi neile enam raha laenata.

Selle aasta esimese kvartaliga on tööpuudus Hispaanias tõusnud 17 protsendini ja see kasvab edasi. Võõrtöölised jäävad esimeste seas tööta. Kõige raskem on olukord ehitussektoris ja põllumajanduses.

Hiljuti tutvustas Läti ülikool uuringut, mille kohaselt võib praegust majandusolukorda arvestades Eestist, Lätist ja Leedust oodata uut emigratsioonilainet ning elanike väljaränne saab olema samaväärne rekordilise 2005. aastaga.

Ka ei peata lahkujaid ekspertide hoiatused, et ka teistes Euroopa riikides ei ole töö leidmise võimalused paremad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles