EL leppis kokku pankurite boonuste piiramises

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkuleppe kohaselt ei tohi pankurite boonus üldjuhul ületada aastapalka.
Kokkuleppe kohaselt ei tohi pankurite boonus üldjuhul ületada aastapalka. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit jõudis ööl vastu tänast kokkuleppele pankurite boonustele ülempiiri kehtestamises.

Kokkulepe selle üle, kuidas pangandussektorile kehtestatud uusi, Basel III nime all tuntud rahvusvahelisi reegleid ELis rakendada, sõlmiti Euroopa Parlamendi ja ELi eesistuja Iirimaa esindajate vahel täna varahommikul, vahendas AFP.

«Esimest korda ELi finantsturgude reguleerimise ajaloos seame me ülempiiri pankurite boonustele,» ütles europarlamendi liige Othmar Karas.

Kokkuleppe kohaselt on boonuse ülempiir tulevast aastast aastane palk, kuid võib tõusta kahe aasta palgani, kui aktsionärid selleks loa annavad, vahendas BBC.

Leppe peavad nüüd heaks kiitma ka ELi rahandusministrid, kes kohtuvad tuleval nädalal Brüsselis.

Läbirääkimised Basel III rakendamise üle kestsid ELis kümme kuud, seda osaliselt põhjusel, et europarlament soovis pankurite lisatasusid piirata. Kriitikud süüdistavad just pankureid 2008. aasta globaalse finantskriisi põhjustamises.

Karas ütles, et boonuseid puudutavad sätted pole siiski uute reeglite olulisim osa, selleks on hoopis pankadele 2014. aastast kehtestatavad uued kapitalinõuded, mille kohaselt peavad nad rohkem raha eraldama «tõelise majanduse» ehk ettevõtete ja töökohtade rahastamiseks.

Basel III nõuab, et pangad suurendaksid oma kapitalipuhvreid, et võimalikeks uuteks kriisideks paremini valmis olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles