Leedut hämmastab Eesti soov NATO õhuturbemissiooni roteerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti, Läti, USA ja Leedu välisministrid Urmas Paet (vasakult), Edgars Rinkevics, John Kerry ja Linas Linkevicius kohtusid eile Roomas.
Eesti, Läti, USA ja Leedu välisministrid Urmas Paet (vasakult), Edgars Rinkevics, John Kerry ja Linas Linkevicius kohtusid eile Roomas. Foto: SCANPIX

Leedu välisminister Linas Linkevičius väljendas täna hämmeldust oma Eesti kolleegi Urmas Paeti USA välisministri John Kerryga kohtumise järel tehtud avalduse üle, et NATO õhuturbemissiooni võiks osaliselt tuua Ämarisse.

Eesti välisminister Urmas Paet ütles Roomas kolme Balti riigi välisministrite kohtumisel Kerryga, et Eesti soovib NATO õhuturbemissiooni ühte rotatsiooni alates 2015. aastast võõrustada Ämari lennubaasis.

«Minu jaoks oli selline avaldus ootamatu. Ma näen selles eestlaste kava. Selle teatavakstegemise viis on ehk pisut üllatav, aga see oli nende valik,» tõdes Leedu välisminister.

«Paljud on rääkinud, et niisugused asjad tuleb eelkõige ja esmajärjekorras omavahel kokku leppida. Kohtumisel teemat ei kommenteeritud. Eesti kolleeg esitas selle idee ühe aspektina, aga sellele ei järgnenud mingit reaktsiooni,» ütles Linkevičius BNSile.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ütles veebruari alguses, et Balti õhuturbe rotatsioonide küsimuses peavad kokkuleppele jõudma Leedu ja Eesti ning allianss sellesse ei sekku.

USA suursaadik NATO juures Ivo Daalder toonitas hiljutises usutluses BNSile, et Balti õhuturbemissiooni puudutavad nüansid selle kohta, kes õhuruumi valvab ja kus hävitajad paiknevad, on operatiivtasandi teemad, mida arutavad liikmesriikide relvajõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles