Paavst jättis enne ajaloolist tagasiastumist viimast korda hüvasti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI täna Rooma lähedal asuva Castel Gandolfo rõdult rahvaga hüvasti jätmas.
Paavst Benedictus XVI täna Rooma lähedal asuva Castel Gandolfo rõdult rahvaga hüvasti jätmas. Foto: SCANPIX

Paavst Benedictus XVI jättis täna oma residentsi rõdult usklikega viimast korda hüvasti, et alustada erakuelu.

«Ma ei ole enam paavst, vaid lihtne palverändur, kes asub oma maise palverännaku viimasele lõigule,» ütles paavst Rooma lähedal asuva Castel Gandolfo rõdult tuhandetele hõiskavatele toetajatele. Valges sutaanis ja naeratav paavst avaldas tänu sõpruse ja kiindumuse eest.

Maailma 1,2 miljardi katoliiklase juht lahkus neljapäeval helikopteriga Vatikanist ja nägi viimast korda paavstina Peetri kirikut. Peetri kiriku kellad kaikusid, kui paavst lahkus emotsionaalsel tseremoonial oma lähimatest nõunikest ning preestrid, nunnad ja Šveitsi kaardiväelased talle plaksutasid. Benedictus tänas oma viimases säutsus usklikke armastuse ja toetuse eest.

Kella 19st GMT järgi (Eesti aja järgi kella 21st) ei ole Benedictus enam paavst. Benedictus on kiriku 2000-aastase ajaloo jooksul alles teine paavst, kes on tagasi astunud, ning oma viimastel tundidel kirikupeana kinnitas ta harukordses avalduses oma mantlipärijale toetust.

«Teie seas on tulevane paavst, kellele ma luban tingimusteta kuulekust ja austust,» ütles paavst neljapäeval viimases pöördumises kardinalidele. Enne ametist lahkumist loovutab Benedictus oma võimu sümboli «Kaluri sõrmuse» ning see hävitatakse - traditsioon, mille eesmärk on takistada paavsti pitsati kuritarvitamist.

Vatikani teatel elab paavst järgmised kaks kuud Castel Gandolfos ja asub siis alaliselt elama endisesse kloostrisse Vatikani territooriumil.Benedictus (85) jahmatas 1,2 miljardit katoliiklast ja ülejäänud maailma 11. veebruaril ootamatu tagasiastumisotsusega, teatades, et tal ei ole enam vaimset ega füüsilist jõudu kiiresti muutuva maailmaga sammu pidada.

Vatikan on öelnud, et ta tohib jätkuvalt kanda valget paavstisutaani, kuid ilma keebita. Ta hakkab kandma emeriitpaavsti tiitlit. Eelmine ja ainus paavst, kes on tagasi astunud, oli Celestinus V. See askeet ja erak sai 5. juulil 1294. aastal 192. paavstiks, kuid pani Vatikani korruptsioonist ja intriigidest tülgastununa juba sama aasta 13. detsembril ameti maha.

Benedictus on öelnud, et on maailma eest varjul, kuid Vatikani sõnul on ta uuele paavstile vaimseks teejuhiks. Järgmise paavsti töö tõotab raskeks kujuneda: reformimeelsed katoliiklased nõuavad lõpetama tsölibaati ja lubama naisi vaimulikkonda, Lääs muutub üha ilmalikumaks ning kirikut ennast on raputanud loendamatud pedofiiliaskandaalid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles