USA kärpe-eelnõud kukkusid senatis läbi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA kohustuslike eelarvekärbete ärahoidmiseks koostatud kaks võistlevat eelnõu jäid eile senatis oodatult piisava toetuseta.

Ei demokraatide ega vabariiklaste eelnõu saanud kokku vajalikud 60 poolthäält, mis tähendab, et täna jõustub 85 miljardi dollari suurune valdkonnaülene eelarvekärbe.

Uudis peegeldab patiseisu Washingtonis, kus esindajatekoda on vabariiklaste ning senat ja Valge Maja demokraatide käes.

President Barack Obama süüdistas vabariiklasi USA majanduse ohtuseadmises. Tema sõnul on sellise käitumise tulemuseks meelevaldsed, automaatsed eelarvekärped, mis tähendavad töökohtade kadumist ja aeglustavad meie [majanduse] taastumist.

Vabariiklasest esindajatekoja spiiker John Boehner nimetas senati tegevust piinlikuks.

Demokraadid tahavad riigi tulusid suurendada maksudest hoidumist võimaldavate seaduseaukude kõrvaldamise ja kulude kokkuhoiuga.

Seevastu vabariiklased ei poolda maksutõusu, kuid lubaksid president Obamal otsustada, millised riigiametid hakkavad vähem raha saama.

Uusimad kärped tulenevad Valge Maja ja vabariiklaste 2011. aasta kokkuleppest, millega taheti seadusandjaid sundida kompromissile, kuidas USA 11,7 triljoni dollari suurust riigivõlga kahandada.

Täna jõustuvad muudatused vähendavad valitsusasutuste eelarveid 1. oktoobrini viis protsenti ja Pentagonil kaheksa protsenti. Mõnda sotsiaalabiprogrammi muudatused ei puuduta.

Obama kavatseb kujunenud olukorda täna arutada kongressi mõlema koja liidritega. See on Obama ja vabariiklaste juhtide esimene näost näkku kohtumine sel aastal. USA poliitikuid ootab enne suve veel mitu eelarvekari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles