Venemaa mõnitab videos Rootsi sõjalist võimekust

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: posti­mees.ee
Copy
Pilavideo stoppkaader.
Pilavideo stoppkaader. Foto: Youtube

Venelased on kinni hakanud Rootsi juhtiva sõjaväelase väitest, et Rootsil on enesekaitseks piiratud võimalused ning valmistanud selle põhjal satiirilise videoklipi, mida näitas ka riigitelevisioon.

Selle aasta jaanuaris tegi avalduse Rootsi kaitseväe juhataja Sverker Göransson, kelle sõnul muudab sõjaväelaste arvu vähendamine riigi haavatavaks. Göransson hinnangul suudaks Rootsi end rünnaku korral vaid nädal aega kaitsta, kirjutab thelocal.se.

Göranssoni väljaütlemisest inspireerituna lõi Vene riigitelevisiooni naljasaade Yesterday Live videoklipi, kus Abba hittlaulu «Mamma Mia» meloodia saatel kurdab Göranssoni kujutav mees idast tuleva ohu üle.

«Mamma Mia! Nad rebivad meid tükkideks! 7:3! Just nagu möödunudaastases hokimatšis,» laulab mees, viidates Rootsi allajäämisele Venemaale 2012. aasta meistrivõistlustel.

Klipi Youtube’i riputatud versioonil on ka ingliskeelsed subtiitrid ning seal võib lisaks meespeaosalisele näha ka naisajakirjanikke kujutavat koori ning hiljem kollastesse lühikestesse pükstesse ja kummikutesse riietunud tantsijaid, kes kujutavad sõdureid.

Video-Göransson pakub kõigepealt välja, et Rootsi ainus võimalus Venemaa sissetung üle elada on NATOga liituda. Seejärel toob ta kuuldavale seksistliku remargi Rootsi kaitseministri Karin Engströmi kohta.

«Meie potentsiaal on nõrk ja meie kaitseminister kannab seelikut,» laulab mees videos.

«Kõnevabadus on hea asi ja seda eriti Venemaa puhul,» kommenteeris kaitseminister Engström klippi ajalehele Aftonbladet.

Tagasi üles